436
Θορυβημένος είναι ο νεαρός πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από τις 11 απόπειρες αυτοκτονίας στην κοινότητα Αταουάπισκατ | REUTERS/Chris Wattie

Γιατί υπάρχει επιδημία αυτοκτονιών στον Καναδά;

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2016, 10:00
Θορυβημένος είναι ο νεαρός πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από τις 11 απόπειρες αυτοκτονίας στην κοινότητα Αταουάπισκατ
|REUTERS/Chris Wattie

Γιατί υπάρχει επιδημία αυτοκτονιών στον Καναδά;

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2016, 10:00

Εντεκα απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγες ώρες, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε μία κοινότητα 2.000 ανθρώπων φαίνεται να είναι κάτι πέρα από ασυνήθιστο. Είναι όμως η πραγματικότητα που βιώνει μία κοινότητα αυτοχθόνων στον Καναδά, πράγμα που την έχει φέρει στο σημείο να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα καναδικά μέσα μιλούν για μια «επιδημία αποπειρών» από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην απομακρυσμένη κοινότητα του Αταουάπισκατ, στα βόρεια του Οντάριο, η οποία μετρά ήδη έναν θάνατο.

Η αρχή, θεωρούν κάτοικοι που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης, έγινε όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο μία 13χρονη αυτοκτόνησε γιατί ήταν θύμα bullying στο σχολείο της. Λίγο αργότερα πέντε κορίτσια χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Πάνω από 100 άτομα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τους οποίους οι 28 τον Μάρτιο επιχείρησαν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Ο μικρότερος υποψήφιος αυτόχειρας ήταν 11 ετών και ο μεγαλύτερος 71 ετών!

Είναι ένας συνεχής εφιάλτης, παραδέχεται τοπικός βουλευτής καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Εν τω μεταξύ υπάρχει και δεύτερη κοινότητα αυτοχθόνων, στα δυτικά, στη Μανιτόμπα, που είχε ζητήσει τον Μάρτιο ομοσπονδιακή βοήθεια γιατί καταγράφει έξι αυτοκτονίες και 150 απόπειρες σε δύο εβδομάδες, γράφει η Guardian.

Αυτό που σπρώχνει στην αυτοκτονία τους αυτόχθονες είναι κατά κύριο λόγο ο εθισμός σε ουσίες, η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και το bullying στα σχολεία.

Ακόμη, προσθέτει το καναδικό CBC, το ότι ζουν 14-15 άνθρωποι σε ένα σπίτι ή το ότι καταφεύγουν στα ναρκωτικά για να «σβήνουν» τις επιπτώσεις της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης που υφίστανται είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η διακίνηση ναρκωτικών (χάπια συνήθως) είναι συνηθισμένο φαινόμενο, γράφει ακόμη το CBC, και όταν τελειώσουν τα χρήματα για ναρκωτικά, η απόπειρα αυτοκτονίας είναι -ή γίνεται πλέον- εξίσου συνηθισμένη κατάσταση.

Εφιαλτικό μέσα σε αυτά τα δεδομένα είναι το συμπέρασμα έκθεσης του 2010 ότι στο Οντάριο, όπου βρίσκεται και το Αταουάπισκατ, τα ποσοστά αυτοκτονίας σε παιδιά κάτω των 15 ετών είναι 50 φορές πάνω από τον καναδικό μέσο όρο για τους ανηλίκους.

Μετά την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στο Αταουάπισκατ, η περιφερειακή κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, ενώ δύο συμβούλους ψυχικής υγείας έχει αποστείλει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην κοινότητα υπήρχαν μόνο ιατροί και νοσηλευτές, χωρίς εμπειρία σε θέματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν δυσανάλογο φόρτο λόγω των αποπειρών.

Την συμπαράστασή του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Τα νέα  από την κοινότητα «ραγίζουν την καρδιά», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter.

Οι αυτόχθονες κάτοικοι αποτελούν το 4% του πληθυσμού του Καναδά (περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι). Εχουν υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, μικρότερο προσδόκιμο ζωής από το μέσο όρο και υψηλότερη πιθανότητα να είναι θύματα βίαιων εγκλημάτων, να είναι εθισμένοι σε ουσίες ή να φυλακιστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...