251
Η δημοφιλής πλατφόρμα Netflix ενέδωσε στη σαουδαραβική λογοκρισία - και έγινε στόχος κριτικής | Netflix

Γιατί το Netflix κατηγορείται για λογοκρισία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 19:24
Η δημοφιλής πλατφόρμα Netflix ενέδωσε στη σαουδαραβική λογοκρισία - και έγινε στόχος κριτικής
|Netflix

Γιατί το Netflix κατηγορείται για λογοκρισία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 19:24

Δύσκολοι καιροί για τη σάτιρα. Στο επεισόδιο της εκπομπής «Patriot Act with Hasan Minhaj», ο αμερικανός πολιτικός σχολιαστής και κωμικός μιλούσε για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, επικρίνοντας τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

«Τώρα είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία που αγωνίζονται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν είναι ένας από αυτούς», λέει μεταξύ άλλων ο Χασάν Μινάζ, που προέρχεται από οικογένεια Μουσουλμάνων της Ινδίας, στη δημοφιλή εκπομπή του στο Netflix.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η δημοφιλής πλατφόρμα Netflix απέσυρε το επεισόδιο μετά από αίτημα του Ριάντ, με την αιτιολογία ότι το βίντεο αυτό παραβίαζε τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Η πλατφόρμα υπερασπίστηκε την απόφασή της, τονίζοντας ότι στηρίζει μεν την καλλιτεχνική ελευθερία σε όλον τον κόσμο, αλλά απέσυρε το συγκεκριμένο επεισόδιο από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας.

Η Κάρεν Ατία, η επιμελήτρια των άρθρων του Κασόγκι για την εφημερίδα Washington Post, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη», την απόφαση της πλατφόρμας, ενώ πολλοί χρήστες της, μέσω του Twitter, έκαναν λόγο για λογοκρισία.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του θανάτου του, εξακολουθούν να σοκάρουν.

Πολλοί ήταν οι διάσημοι, όπως η διεθνούς φήμης τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που καταδίκασαν αυτή την «οπισθοχώρηση» του Netflix, ενώ στο πλευρό της ελευθερίας το λόγου τάχθηκαν και έντυπα κολοσσοί, όπως οι New York Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...