389
Η αίθουσα των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου | REUTERS/Henry Nicholls

Γιατί τα «διαβατήρια εμβολιασμού» είναι απαραίτητα για να αρχίσουν ξανά τα διεθνή ταξίδια

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 12:00
Η αίθουσα των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου
|REUTERS/Henry Nicholls

Γιατί τα «διαβατήρια εμβολιασμού» είναι απαραίτητα για να αρχίσουν ξανά τα διεθνή ταξίδια

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 12:00

Στην επόμενη ημέρα από τη στιγμή που θα έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 επαρκές τμήμα του πληθυσμού προσβλέπει η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία για την αναθέρμανση ενός κλάδου που υπέφερε κατά το προηγούμενο έτος.

Η λύση του πιστοποιητικού ή «διαβατηρίου», που θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, και άρα θα μπορεί να ταξιδεύει παρακάμπτοντας πολλές από τις διατυπώσεις και τους κανονισμούς σε ισχύ, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος – όχι πάντως χωρίς αντιρρήσεις.

Η σύσταση για την υιοθέτηση της λύσης προέρχεται από την Επιτροπή για την Παγκόσμια Κρίση στον Τουρισμό, η οποία συνήλθε αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη για να συζητήσει πώς θα επιστρέψουμε σε ασφαλή ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Η Επιτροπή ζήτησε από διεθνείς οργανισμούς για την υγεία και τα ταξίδια να συντονιστούν για τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος πιστοποίησης, αλλά και για εναρμονισμένα πρωτόκολλα για τα τεστ. Τα εμβόλια, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει».

Τα υγειονομικά διαβατήρια είναι αναπόφευκτη εξέλιξη, λέει στον Guardian ο δρ Ρίτσαρντ Ντάγουντ, ειδικός στην ταξιδιωτική ιατρική, και προσθέτει ότι «δεν θα είναι επιλογή μας, αλλά de facto απαίτηση για την απόδειξη της ανοσίας». Προσθέτει ότι μια σχετική υποδομή υπάρχει, αυτή για τα εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό που απαιτούνται πριν από το ταξίδι σε χώρες της Αφρικής, αλλά το κρίσιμο είναι το πιστοποιητικό για την Covid-19 να είναι ψηφιακό και ασφαλές.

Από την άλλη πλευρά, εμπόδιο για τα πιστοποιητικά παραμένει η ποικιλία των εμβολίων (δεν είναι όλα εξίσου αποτελεσματικά), η δράση τους, το διάστημα για το οποίο παρέχουν ανοσία ή το αν ο εμβολιασμένος μπορεί ή όχι να μεταδώσει τον ιό.

Επιπλέον, η ιδέα του πιστοποιητικού ή του διαβατηρίου δεν συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πληθώρα των κανονισμών είναι τέτοια που αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες, προσθέτει ακόμη ο Guardian, ενώ υπάρχει και η αμφιθυμία των κυβερνήσεων.

Πάντως, οι συστάσεις και οι προτροπές, με στόχο την αναθέρμανση ενός κλάδου που υπέστη καταστροφή το 2020 και δεν έχει λόγους να ελπίζει σε ολική επαναφορά το 2021, έρχονται ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι νέες και μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού πιέζουν τα συστήματα υγείας. Εξίσου όμως πιέζουν και τα οικονομικά δεδομένα: το 2020 έκλεισε με -70 με -75% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών και περί τα 2 τρισ. δολάρια χαμένα από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...