367
O Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στέκεται προσοχή μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Δίπλα του η Εφη Αχτσιόγλου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γιατί συνόδευσε η Αχτσιόγλου τον Σταϊνμάιερ στον Αγνωστο Στρατιώτη;

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2018, 16:57
O Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στέκεται προσοχή μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Δίπλα του η Εφη Αχτσιόγλου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γιατί συνόδευσε η Αχτσιόγλου τον Σταϊνμάιερ στον Αγνωστο Στρατιώτη;

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2018, 16:57

Πέρασε κάπως απαρατήρητο, μέσα σε όλη την παραφιλολογία για γερμανικές αποζημιώσεις, δίκαια αιτήματα της Ελλάδας κ.λπ., όμως ίσως να έχει την πολιτική σημασία του: τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνόδευσε στην εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη όχι ο Πρωθυπουργός ή κάποιος πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης –ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, για παράδειγμα– αλλά η Εφη Αχτσιόγλου.

Οι κακεντρεχείς σχολίασαν ότι η νεαρή υπουργός Εργασίας δεν είχε επιλέξει καν ένα επίσημο ένδυμα συνοδεύοντας τον αρχηγό του γερμανικού κράτους σε αυτό το μνημείο πεσόντων Ελλήνων στις μάχες και κατά της Γερμανίας. Οντως, η κυρία Αχτσιόγλου επέλεξε ένα μοβ πουκάμισο και μια λευκή φούστα για να σταθεί πλάι στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όμως αυτό δεν είναι σοβαρή κριτική.

Το θέμα είναι άλλο. Γιατί επελέγη η κυρία Αχτσιόγλου; Συνήθως τους προέδρους των ευρωπαϊκών κρατών τους συνοδεύει ο Αλέξης Τσίπρας (το είχε κάνει όταν υποδέχτηκε τον Φρανσουά Ολάντ, με την αλήστου μνήμης στάση του την ώρα ανάκρουσης της «Μασσαλιώτιδας», το είχε κάνει και με τον Ταγίπ Ερντογάν).

Ομως ο Πρωθυπουργός δεν το κάνει πάντα. Συχνά επιλέγεται ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάποιος υπουργός. Πχ. Τον Ιταλό Σέρτζο Ματαρέλα, τον Ιανουάριο του 2017, είχε συνοδεύσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Τον Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε συνοδεύσει ο κ. Χαρίτσης, αν. υπουργός Ανάπτυξης εκείνη την περίοδο. Τον Νοέμβριο του 2017, τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα είχε συνοδεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι να υπάρχει ένα είδους άτυπης επετηρίδας –ή, όπως λένε στο πολιτικό ρεπορτάζ, ένας «υπουργός υπηρεσίας» που θα αναλάβει την τιμητική –αλλά, εδώ που τα λέμε, άχαρη– δουλειά να συνοδεύσει για λίγα λεπτά έναν ξένο ηγέτη στο Μνημείο και να επιθεωρήσει μαζί του το τιμητικό άγημα, εφόσον ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να το κάνει ο ίδιος.

Ομως με την κυρία Αχτσιόγλου όλα αποκτούν άλλη σημασία, καθώς είναι εμφανές ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση να αναβαθμιστεί επικοινωνιακά ο ρόλος της. Είναι πρωταγωνίστρια στο τελευταίο προπαγανδιστικό σποτ, της σειράς «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», του Μαξίμου, επιλέγεται να συνοδεύσει στην πλατεία-σύμβολο της Αθήνας τον πρόεδρο της Γερμανίας, ενώ ανεξακρίβωτες φήμες τη θέλουν να επιλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τη… δημαρχία της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...