399
| Facebook

Γιατί πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην εστίαση

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 09:28
|Facebook

Γιατί πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην εστίαση

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 09:28

Μετά τις εικόνες ακραίου συνωστισμού, χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, σε κέντρα διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα οποία μετατράπηκαν αυτομάτως σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού (εδώ), το συμπέρασμα ήταν ένα: εμβολιασμός (ειδικά των νέων καθώς η διάμεση ηλικία των νέων εκατοντάδων κρουσμάτων ήταν τα 27 έτη) διαφορετικά κανένα μέτρο δεν θα μπορέσει να αποτρέψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Οσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, κυρίως για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο», εκτίμησε ο καθηγητής σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπως για παράδειγμα στον κλάδο των υγειονομικών, αλλά και την εστίαση.

«Είναι προφανές -τόνισε- ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, όπως αυτά της Παραλιακής, και ερωτηθείς αν θα είχαμε τόσα πολλά κρούσματα μεταξύ των θαμώνων αν είχαν εμβολιαστεί, ο κ. Γώγος ήταν σαφής και κατηγορηματικός:

Αν ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης (βλ. αμιγείς χώρους) , δεν θα είχαμε κρούσματα, απάντησε,  ή ακόμα και αν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.

Οσο για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες 3-4 ημέρες υπήρχε πολλαπλασιασμός των λοιμώξεων, στις 6 Ιουλίου ωστόσο υπήρξε πραγματικά «έκρηξη» στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων, προσθεσε, έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης, ενώ αδιευκρίνιστο είναι ακόμη τι ρόλο έχει παίξει η διασπορά του στελέχους Δέλτα στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του», εκτίμησε ο καθηγητής, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυνατότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Οπως είπε, η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γώγος υπογράμμισε την ανάγκη  να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται με τον εμβολιασμό και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...