238
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ποζάρει χαμογελαστός με τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν. Λίγο αργότερα, ο σέρβος πρόεδρος σταμάτησε να χαμογελά... | REUTERS/Reinhard Krause

Γιατί οι Σέρβοι εξοργίστηκαν με τον Μακρόν και το γαλλικό πρωτόκολλο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 18:20
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ποζάρει χαμογελαστός με τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν. Λίγο αργότερα, ο σέρβος πρόεδρος σταμάτησε να χαμογελά...
| REUTERS/Reinhard Krause

Γιατί οι Σέρβοι εξοργίστηκαν με τον Μακρόν και το γαλλικό πρωτόκολλο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 18:20

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Παρίσι κατά την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ίδια δυσαρέσκεια υπάρχει και στους απλούς πολίτες. Γιατί όμως;

Αυτό που ενόχλησε τους Σέρβους ήταν το γεγονός ότι ο Βούτσιτς δεν βρισκόταν στην κεντρική εξέδρα αλλά τοποθετήθηκε, από τους διοργανωτές σε μία άλλη, απέναντι από την κεντρική. Αυτό, δικαίως, θεωρήθηκε προσβολή για τα θύματα που είχε η Σερβία στον Μεγάλο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η Σερβία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αναλογικά με τον πληθυσμό της, καθώς έχασε το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας και το 62% του αντρικού πληθυσμού!

«Κατά την διάρκεια της τελετής είχα ένα κόμπο στο λαιμό, στεκόμουν συνεχώς σκυφτός, αλλά δεν θέλησα να αποχωρήσω για  να μην δημιουργήσω σκάνδαλο», δήλωσε μετά την τελετή ο Βούτσιτς.

Επίσης, εκείνο που εξόργισε, ακόμη περισσότερο, την κοινή γνώμη στη Σερβία είναι το γεγονός ότι στην κεντρική εξέδρα και συγκεκριμένα στην δεύτερη σειρά βρισκόταν ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ενώ στην πρώτη σειρά καθόταν η πρόεδρος της Κροατίας (η οποία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε τμήμα της Αυστρο-ουγγαρίας) Κολίντα Γραμπάρ-Κιτάροβιτς.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Σερβία, Φρεντερίκ Μοντολόνι εξέφρασε την λύπη του και ζήτησε δημόσια συγνώμη. «Δεν γνωρίζω τι συνέβη. Πρόκειται για θλιβερό λάθος και παρακαλώ τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον σερβικό λαό να αποδεχθούν την συγνώμη μου» ανέφερε συγκεκριμένα ο γάλλος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...