687
Βαρκελώνη 21/12/2107: Αποφασισμένος Καταλανός φιλάει το ψηφοδέλτιό του πριν το ρίξει στην κάλπη, φορώντας την «barretina» το παραδοσιακό καπέλο της Καταλονίας | REUTERS/Albert Gea

Γιατί οι εκλογές δεν θα λύσουν τίποτα στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 18:28
Βαρκελώνη 21/12/2107: Αποφασισμένος Καταλανός φιλάει το ψηφοδέλτιό του πριν το ρίξει στην κάλπη, φορώντας την «barretina» το παραδοσιακό καπέλο της Καταλονίας
|REUTERS/Albert Gea

Γιατί οι εκλογές δεν θα λύσουν τίποτα στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 18:28

Δύο μήνες μετά την ανακήρυξη της θνησιγενούς Δημοκρατίας της Καταλονίας, οι Καταλανοί προσέρχονται και πάλι στις κάλπες καλούμενοι να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας, ή θα τους διαδεχθούν οι πολιτικές δυνάμεις (συντηρητικοί, φιλελεύθεροι Ciudadanos και σοσιαλιστές) που κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας κατήγγειλαν με όλους τους τρόπους την «παράνοια της ανεξαρτησίας».

Οι εκλογές ωστόσο δεν δείχνουν ικανές να λύσουν το πρόβλημα της Καταλονίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση που κερδίσουν οι αυτονομιστές, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί η εφαρμογή του Αρθρου 155 και η Καταλονία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 20.00 τοπική ώρα και σύμφωνα όλες τις ενδείξεις, αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής. Ήδη από νωρίς το πρωί, έξω από τα εκλογικά τμήματα στην Βαρκελώνη σχηματίζονταν ουρές (φωτογραφίες κάτω).

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη για την πρώτη θέση θα δοθεί ανάμεσα στο αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) του καθαιρεθέντος αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος παραμένει ακόμα προφυλακισμένος με την κατηγορία της «στάσης κατά του ισπανικού κράτους», και των Ciudadanos υπό την ηγεσία της Ινές Αριμάδας.

Στα πρωτοσέλιδα του Τύπου αναδεικνύεται η σημασία που θα έχει για την έκβαση της εκλογικής μάχης η φωνή 1 εκατ. και πλέον ψηφοφόρων που εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι και αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος.

2017-12-21T112814Z_1_LYNXMPEDBK0Y9_RTROPTP_4_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
REUTERS/Jon Nazca
2017-12-21T125512Z_2025759071_RC1968B88B60_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Με το κατοικίδιο στην κάλπη / Reuters

Σύμφωνα πάντα με όλες τις εκτιμήσεις, νικητές αναμένεται να αναδειχθούν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Οι δύο σημαντικότεροι εκφραστές τους, ωστόσο, ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις.

Από τη μία, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ανήκει στην αυτονομιστική Δεξιά. Εξόριστος στις Βρυξέλλες, προσδοκά να ανακτήσει τα σκήπτρα του αποκαθιστώντας παράλληλα το ηγετικό προφίλ του που -ανεξαρτήτως ερμηνειών- έχει τρωθεί από τις ήξεις αφήξεις στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τη φυγή του στο εξωτερικό (για να αποφύγει τη προφυλάκισή του). «Το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά εάν θα κερδίσει η Καταλονία ή ο Ραχόι», επέμεινε στις δηλώσεις του πριν την κάλπη ο Πουτζδεμόν.

2017-12-21T103433Z_993948479_RC1193E70430_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Προβληματισμένος ο Κάρλες Πουτζδεμόν κατά τη διάρκεια (άλλης μίας) συνέντευξης Τύπου στην εξορία των Βρυξελλών/ REUTERS/Yves Herman

Από την άλλη, ο Οριόλ Ζουνκέρας προβάλλει -αν και προφυλακισμένος για στάση κατά του ισπανικού κράτους- ως το αδιαλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση. Μέσα από τη φυλακή είχε άδεια για μόλις δέκα τηλεφωνικές κλήσεις την εβδομάδα και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περιορίστηκε να στέλνει μηνύματα, ποιήματα και ηχητικές εγγραφές στους ακτιβιστές του.

Οι ψηφοφόροι πιθανότατα να εκτιμήσουν έναντι του Κάρλες Πουτζδεμόν, το θάρρος του Ζουνκέρας να παραμείνει στον τόπο του και να αντιμετωπίσει την καταστολή του Ραχόι.

Μάρτα Ροβίρα, το αντίπαλο δέος της Ινές Αριμάδας

Με δεδομένη την προφυλάκιση του Ζουνκέρας, ντε φάκτο επικεφαλής της λίστας του ERC στις καταλανικές εκλογές τίθεται η (δεύτερη στη λίστα) νομικός Μάρτα Ροβίρα -το επικοινωνιακό αντίπαλο δέος της Ινές Αριμάδας των Ciudadanos.

2017-12-21T135403Z_198208070_RC1B79B7CF50_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Η πολλά υποσχόμενη επικεφαλής των Ciudadanos, Iνές Αριμάδας/ REUTERS/Albert Gea
2017-12-21T100855Z_18730490_RC1E7E3AD250_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Η Μάρτα Ροβίρα στην κάλπη / REUTERS/Juan Medina

Η υποψήφια με τα μαύρα σγουρά μαλλιά και τα χαρακτηριστικά μεγάλα γυαλιά, ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, κατηγορώντας ανοικτά την κυβέρνηση Ραχόι ότι απείλησε με «νεκρούς στους δρόμους» σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η Ροβίρα, ο παππούς της οποίας υπήρξε δήμαρχος ενός μικρού καταλανικού χωριού κατά τη διάρκεια της φρανκικής δικτατορίας, δεν πήρε πίσω τίποτα από όσα είπε, λέγοντας ότι το μόνο που θέλει, είναι «να σπάσει τη σιωπή».

Αίσθηση είχε προκαλέσει και τη αντίδραση της στις 2 Νοεμβρίου, όταν ξέσπασε σε κλάματα μετά την προφυλάκιση του Οριόλ Ζουνκέρας.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική της μονομαχία με την Ινές Αριμάδας παραδέχθηκε ότι η αντίπαλός της έσπασε τους φραγμούς που συναντούν οι γυναίκες κατά την πολιτική τους ανέλιξη, ενώ η αντίπαλός της της απαντησε: «Είστε μία θαρραλέα γυνάικα».

Παρά τις δηλώσεις αβροφροσύνης, ωστόσο, οι δυο τους δεν έχουν πιει ούτε καφέ στο κυκλικείο του καταλανικού κοινοβουλίου κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...