343
O Tραμπ φέρεται να ξέκοψε κάθε ιδέα παζαριού στον Ερντογάν | REUTERS

Γιατί ο Τραμπ είπε «όχι» στα παζάρια του Ερντογάν για τον πάστορα Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 17:11
O Tραμπ φέρεται να ξέκοψε κάθε ιδέα παζαριού στον Ερντογάν
|REUTERS

Γιατί ο Τραμπ είπε «όχι» στα παζάρια του Ερντογάν για τον πάστορα Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 17:11

Με το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ Ουάσινγκτον – Αγκυρας σε πλήρη εξέλιξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» από τον Ντόναλντ Τραμπ  στην προσπάθειά του να εντάξει την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον σε ένα ιδιότυπο παζάρι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση της Αγκυρας να  αποφυλακίσει τον αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον σε αντάλλαγμα με την παύση έρευνας των αμερικανικών αρχών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank .

Η εν λόγω τράπεζα απειλείται με βαρύτατα πρόστιμα στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται ύποπτη για παροχή βοήθειας στο Ιράν προκειμένουν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ηδη ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbak, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση πολλών δισεκατομμυρίων.

Μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, δεν πρόκειται να εξεταστεί ούτε το πρόστιμο στη Halkbank ούτε άλλες αντίστοιχες διαφορές, διευκρίνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα .

Αλλά όπως έσπευσε να συμπληρώσει, ούτως ή άλλως «ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον».

Την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο απέρριψε και το νέο αίτημα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του αμερικανού πάστορα, ο οποίος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για κατασκοπεία και τρομοκρατικές δραστηριότητες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έγινε ακόμα πιο βαρύ μετά την επίθεση με πυροβόλο όπλο νωρίς το πρωί κατά του κτιρίου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας σημειώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματισμούς και ερευνούμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ντέιβιντ Γκάινερ, που ευχαρίστησε «την τουρκική Αστυνομία για την ταχεία αντίδρασή της».

«Είναι μια σαφής προσπάθεια να προκληθεί χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, αφήνοντας εννοηθεί ότι πρόκειται για προβοκάτσια «Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και όλες οι ξένες αποστολές τελούν από την εγγύηση των νόμων», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε πως είναι σε εξέλιξη έρευνα των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...