351
Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ διατάσσει την αποχώρηση στρατευμάτων | REUTERS/Jonathan Ernst

Γιατί ο Τραμπ αποσύρει τώρα τους αμερικανούς στρατιώτες από τη Σομαλία

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 13:11
Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ διατάσσει την αποχώρηση στρατευμάτων
|REUTERS/Jonathan Ernst

Γιατί ο Τραμπ αποσύρει τώρα τους αμερικανούς στρατιώτες από τη Σομαλία

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 13:11

Λίγο πριν εγκαταλείψει οριστικά τον Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σομαλία ως τις αρχές του 2021.

Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει την επίσπευση της απομάκρυνσης των αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή του να τερματίσει τους «πολέμους χωρίς τέλος».

Περίπου 700 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τον στρατό της Σομαλίας. Στη χώρα, που βρίσκεται στο στρατηγικής σημασίας Κέρας της Αφρικής, μαίνονται συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές αλ Σεμπάμπ, που έχουν δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα.

Ενα μέρος των δυνάμεων (δεν διευκρινίστηκε πόσοι ακριβώς) μπορεί να αναπτυχθεί εκτός της ανατολικής Αφρικής, ωστόσο οι υπόλοιπες δυνάμεις θα μεταφερθούν από τη Σομαλία σε γειτονικές χώρες προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται διασυνοριακές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές τους δυνάμεις και να διατηρείται η πίεση στις βίαιες, ακραίες οργανώσεις, επισήμανε το Πεντάγωνο.

Μετά την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ προσπαθεί να επιταχύνει την απομάκρυνση των αμερικανών στρατιωτών από πολλές χώρες, κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στις 19 Ιανουαρίου. Στο Αφγανιστάν και το Ιράκ σκοπεύει να αφήσει συνολικά 5.000 στρατιώτες, από 2.500 σε κάθε χώρα, ανέφερε ο Guardian.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επίσης δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του τερματισμού των «αιώνιων πολέμων» και κατά συνέπεια ενδέχεται να μην αλλάξει την απόφαση του προκατόχου του.

Η επανατοποθέτηση των αμερικανικών δυνάμεων είναι μια σωστή απόφαση η οποία «φαίνεται ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να περάσουν από μια τεράστια επιχείρηση που είχε στόχο να πολεμά στο όνομα της σομαλικής κυβέρνησης κατά των Σεμπάμπ σε μια πιο στοχευμένη αποστολή κατά της τρομοκρατίας», εκτίμησε η δεξαμενή σκέψης Defense Priorities. Η αμερικανική επέμβαση στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια «δείχνει ότι το να παραμείνουν (τα αμερικανικά στρατεύματα) στη χώρα μέχρι να μην υπάρχει κανένας τρομοκράτης σημαίνει ότι δεν θα φύγουν ποτέ», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε πάντως ανησυχία σε κάποιους Σομαλούς που κάλεσαν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να αναθεωρήσει.

Η εύθραυστη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Σομαλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές αυτό τον μήνα και εθνικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...