404
Φοιτήτριες στην Κωνσταντινούπολη βγάζουν σέλφι με έναν μάλλον απρόθυμο πρόεδρο | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Γιατί ο Ερντογάν μιλά για το όνομα της Κωνσταντινούπολης;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2019, 19:02
Φοιτήτριες στην Κωνσταντινούπολη βγάζουν σέλφι με έναν μάλλον απρόθυμο πρόεδρο
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Γιατί ο Ερντογάν μιλά για το όνομα της Κωνσταντινούπολης;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2019, 19:02

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να «χωνέψει» ότι έχασε στην πολιτική του έδρα, τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Λίγο το οριακό αποτέλεσμα, λίγο η πίεση από την κυβέρνηση, σε μια Δικαιοσύνη  που δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο λένε τα χαρτιά, και η εκλογή θα επαναληφθεί στις 23 Ιουνίου.

Αλλά φαίνεται ότι η προεκλογική διαμάχη δεν περιορίζεται καθόλου στα προβλήματα της μεγαλούπολης των 15 και πλέον εκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στην προεκλογική εκστρατεία να μιλά για την «Ιστανμπούλ». «Εδώ δεν είναι Κωνσταντινούπολη, άλλοι το βλέπουν διαφορετικά και θα πρέπει κάποιος να τους σταματήσει, χρόνος πολύς δεν απομένει μέχρι τις 23 Ιουνίου», προσθέτει.

Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Η αναφορά του Ερντογάν είναι έμμεση και δεν αναφέρει πού κρύβεται ο εχθρός, ακόμη και όταν τον καλεί η αντιπολίτευση  να το κάνει.

Οπως γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στην Τουρκία, «ο στόχος των επιθέσεων ονομάζεται Εκρέμ Ιμάμογλου και έχει ήδη κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου, αλλά υπό την πίεση του Ερντογάν και του κόμματός του έπρεπε να παραδώσει το αξίωμά του δημάρχου λόγω “ανωμαλιών”.

» Το ότι θέλει να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όπως αποκαλούν μέχρι σήμερα οι Έλληνες την “βασίλισσα όλων των πόλεων”, δεν το είπε ποτέ ο πολιτικός που κατάγεται από το κοσμικό κεμαλικό CHP. Προς τι λοιπόν τόση αναστάτωση;».

Η δημοσιογράφος εξηγεί: «Ο Ιμάμογλου κατάγεται από την Τραπεζούντα στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί διέμεναν πολλοί Έλληνες πριν ξεριζωθούν, δολοφονηθούν και εκτοπιστούν.

» Πριν μερικά χρόνια ο Ιμάμογλου συνάντησε στην Ελλάδα απογόνους των Ελλήνων του Πόντου. Η επικοινωνία ήταν πολύ καλή, μάλιστα χόρεψαν και μαζί. Ο Ιμάμογλου έκανε αναφορά στη συνάντηση στο Facebook, αλλά τότε δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

» Μέχρις ότου κάποιος έλληνας πολιτικός θυμήθηκε το γεγονός μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας στην τηλεόραση είπε, τόσο ατρόμητος, όπως ο Ιμάμογλου, μόνο  Έλληνας μπορεί να είναι.

» Έλληνας, ο νέος αντίπαλος του Ερντογάν; Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Δημοσιογράφος του CNN Türk ρωτούσε τον Ιμάμογλου να πάρει θέση».

Η τροπή της ιστορίας, όπως τη διηγείται η γερμανίδα ανταποκρίτρια, αφορά καταρχάς στον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τώρα την υποτιθέμενη ελληνική καταγωγή του υποψήφιου δημάρχου για να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών, ψήφοι που ίσως κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Ιμάμογλου γιόρτασε το τέλος του Ραμαζανιού στην Τραπεζούντα, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του παππού του. Από αναρτήσεις των συνεργατών του έγινε γνωστό ότι ο παππούς ήταν γενναίος, γιατί είχε πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Τουρκίας από το 1919 μέχρι το 1922 – φυσικά κατά των Ελλήνων.