692
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο του Μελανσόν πριν από τον πρώτο γύρο, αλλά δεν δίνουν παρά ελάχιστα περιθώρια για τον δεύτερο | REUTERS/Sarah Meyssonnie

Γιατί η άνοδος του Μελανσόν ανησυχεί τη Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 15:57
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο του Μελανσόν πριν από τον πρώτο γύρο, αλλά δεν δίνουν παρά ελάχιστα περιθώρια για τον δεύτερο
|REUTERS/Sarah Meyssonnie

Γιατί η άνοδος του Μελανσόν ανησυχεί τη Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 15:57

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση στη μάλλον άχαρη προεκλογική περίοδο που διανύει η  Γαλλία ήταν αυτή της Κυριακής υπέρ του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Περί τις 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία του Παρισιού για τον υποψήφιο της Αριστεράς.

Τι δηλοί αυτό για τον βετεράνο πολιτικό; Αν μη τι άλλο είναι μια ένεση αισιοδοξίας, που δεν είναι αρκετή γιατί πρέπει να καλύψει μια σημαντική διαφορά ώστε να εκτοπίσει την Μαρίν Λεπέν από τον δεύτερο γύρο και να αντιμετωπίσει αυτός τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Τις τελευταίες ημέρες ο Μελανσόν κατάφερε να ξεπεράσει την Βαλερί Πεκρές, την υποψήφια της Δεξιάς, αλλά και τον Ερίκ Ζεμούρ, τον ακροδεξιό υποψήφιο η δυναμική του οποίου μοιάζει να έχει ξεμείνει από καύσιμα.

Δημοσκοπικά, πάντως, δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει τον Μακρόν σε μια μεταξύ τους αντιπαράθεση. Ο πόλεμος έδωσε πόντους στον πρόεδρο, καθιστώντας τον σχεδόν βέβαιο νικητή. Ωστόσο μια δεύτερη θέση θα ήταν από μόνη της ένας σεισμός για το γαλλικό πολιτικό σύστημα.

Κατά κάποιο τρόπο, γράφουν οι Times, η άνοδος που καταγράφει τις  τελευταίες εβδομάδες ο Μελανσόν είναι μια χλωμή επανάληψη του 2017 που για λίγο τον έφερε ακόμη και στην πρώτη θέση.

Σημαίες της παράταξης, σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και μια γαλλική στο πλήθος που παρακολουθούσε την ομιλία του Μελανσόν | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Φλογερός ρήτορας, με ήρωες τον Βλαντίμιρ Λένιν και τον Ούγκο Τσάβες, ο Μελανσόν έχει καταφέρει να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους, απογοητευμένους από τον κατακερματισμό της παράταξης που μετρά έξι υποψηφίους, αν και εκτός του ίδιου κανένας δεν ξεπερνά το 5%.

«Μην κρύβεστε πίσω από τις διαφορές για τους ηγέτες και τις ταμπέλες», είπε την Κυριακή στο πλήθος καλώντας σε μια υπέρβαση που θα τον φέρει στον δεύτερο γύρο.

Το όραμά του, όπως το σκιαγράφησε, αφορά μια μετακαπιταλιστική Γαλλία, ιδέα ελκυστική για μια χώρα που ποτέ δεν ενστερνίστηκε τις λογικές των κερδών και του κεφαλαίου, γράφουν οι Times. «Όπως βλέπετε, η ελεύθερη αγορά είναι ένα χάος. Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Υπόσχεται ακόμη αυξημένους φόρους στους πλούσιους και σύνταξη στα 60, αντί για τα 62 όπως ισχύει σήμερα.

Στα της εξωτερικής πολιτικής, ο Μελανσόν μιλά για μια αδέσμευτη Γαλλία, που θα κρατά ίσες αποστάσεις από τις ΗΠΑ και τη Μόσχα, ενώ υπόσχεται και απόσυρση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ. Είναι κατά της αποστολής γαλλικών όπλων στην Ουκρανία, καταδίκασε όμως τη ρωσική εισβολή και αφιέρωσε τη συγκέντρωση στο Παρίσι στην αντίσταση του λαού της Ουκρανίας.

Ποιος ανησυχεί για την άνοδο – και γιατί;

Οι άλλοι υποψήφιοι δεν έχουν λόγους να βλέπουν με ενθουσιασμό τη δυναμική του Μελανσόν.

Η δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια με τους Σοσιαλιστές, Αν Ινταλγκό, ποτέ δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από τα πολύ χαμηλά ποσοστά της. Αλλά και δεν κέρδισε κάτι όταν εστίασε στη συμπάθεια του Μελανσόν προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έστω και αν χαρακτήρισε τον υποψήφιο της Αριστεράς (και πρώην στέλεχος των Σοσιαλιστών) «συνεργάτη δικτατόρων» και «πράκτορα των συμφερόντων του Πούτιν».

Πέραν αυτού, αν ο Μελανσόν καταφέρει να φτάσει στον δεύτερο γύρο,  θα έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στους Σοσιαλιστές που παραπαίουν, ειδικά μετά το 2017 και την εκλογή Μακρόν.

Καχυποψία για την άνοδο του Μελανσόν υπάρχει και στο στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν που ανέπνευσε μετά την υποχώρηση των ποσοστών του Ζεμούρ – αυτός μάλλον πλήρωσε την υποστήριξη που έδειχνε στον ρώσο πρόεδρο και τις παλιές του ευχές για την εμφάνιση ενός «γάλλου Πούτιν».

Η Λεπέν προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό της σκληρής Δεξιάς, όπως ο Μελανσόν το δικό του. Υποστηρίζει ότι η ψήφος στον Ζεμούρ θα είναι χαμένη και ότι ψηφίζοντας την ίδια αφενός θα αποσοβήσουν τον κίνδυνο του Μελανσόν, αφετέρου θα αντιπαρατεθεί με τον Μακρόν.

Από μία αξιοπερίεργη σύμπτωση ο Μελανσόν και η Λεπέν προσπαθούν να προσελκύσουν ο ένας το κοινό του άλλου. Ο αριστερός υποψήφιος επικεντρώνεται στους μικροεπιχειρημαρτίες και τους καταστηματάρχες που συνήθως ήταν το κοινό της Λεπέν. Με τη σειρά της η ακροδεξιά υποψήφια κατέβασε τους αντιμεταναστευτικούς τόνους και προσπαθεί να προσελκύσει την εργατική τάξη.

Εν τω μεταξύ στο προεδρικό μέγαρο παρακολουθούν και περιμένουν. Δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν μια μάχη με την Λεπέν, για την οποία ο Μακρόν θεωρεί ότι παραμένει πολύ ακραία για να εκλεγεί. Η πιθανότητα να αντιμετωπίσει τον Μελανσόν θα αναγκάσει τον πρόεδρο να αντιπαρατεθεί με την Αριστερά – αλλά ακόμη και έτσι οι δημοσκοπήσεις του χαρίζουν μια εύκολη νίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...