642
Ο επίτροπος Εργασίας της ΕΕ Νίκολας Σμιτ | REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Γιατί επείγει ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο κατά της ανεργίας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 15:20
Ο επίτροπος Εργασίας της ΕΕ Νίκολας Σμιτ
|REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Γιατί επείγει ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο κατά της ανεργίας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 15:20

Είναι γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα εξέλθουν από την πανδημία του κορονοϊού σχετικά αλώβητες, ενώ κάποιες άλλες σχεδόν κατεστραμμένες. Δεν μπορεί να συμβαίνει τέτοιος διαχωρισμός λέει ο λουξεμβούργιος επίτροπος Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νίκολας Σμιτ, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο των λαϊκιστών που επανέρχονται στο προσκήνιο πατώντας πάνω στη διπλή κρίση. Η Ιταλία δε, ως πληγείσα εξαιρετικά από την πανδημία, αντιμετωπίζει τέτοιο πολιτικό πρόβλημα, είτε από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είτε από τις ακόμη δεξιότερες γκρούπες.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ζητάει περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη από το ευρωπαϊκό κέντρο προς την περιφέρεια η οποία έχει πληγεί σοβαρά. Για αυτόν, προέχει να εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και δεν θα καταρρεύσει.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για διαφορετικές λύσεις σε ένα πλαίσιο αλληλεξάρτησης υπογραμμίζει, «δεν θα βγούμε από την κρίση εάν όλοι προσπαθήσουν να παίξουν το παιχνίδι τους». Ο Σμιτ προτείνει μάλιστα και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου με σκοπό τη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας στα κράτη εκείνα με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις του Σμιτ φιλοξένησε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σχετική συνέντευξη. Εκεί ο επίτροπος δήλωσε ότι το πρότζεκτ της Κομισόν με την επωνυμία SURE, το οποίο σκοπό του έχει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω επιδοτήσεων προς ανέργους, ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον και σε χώρες εκτός του Νότου. Με τα δάνεια που θα αντληθούν από τη δεξαμενή του SURE θα χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Τη δική του πρόταση για το νέο ταμείο των επιδομάτων ανεργίας, όπως ανεφέρθη προηγουμένως, ο Σμιτ θα την υποβάλει στην Κομισιόν μέχρι το τέλος του έτους και παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται τώρα σε ακινησία, με άμεση συνέπεια την ύφεση και στην αγορά εργασίας, η ιδέα της μείωσης του κόστους της ανεργίας με χρηματοδότηση νέων θέσεων βραχυπρόθεσμης εργασίας είναι καλή. Ετσι ενδέχεται να καταπολεμηθούν τα ποσοστά ανεργίας άνω του 10% που εμφανίστηκαν ξανά. Στόχος του SURE, λέει ο Σμιτ, είναι να αποτραπεί η μακροχρόνια ανεργία για τους περισσότερους πολίτες. Τέλος πάντων, είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μετριαστεί η έκρηξη της ανεργίας. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα για τον κόσμο, αλλά και να διατηρήσουμε τις εταιρείες ζωντανές».

Στην ερώτηση της εφημερίδας για τον χρόνο διάθεσης των χρημάτων του SURE, ο Σμιτ απάντησε ότι ο ίδιος απευθύνει «έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να υιοθετήσουν το SURE τις επόμενες εβδομάδες». Το μέτρο επείγει. «Το χρειαζόμαστε άμεσα, ώστε να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Λαμβάνω επίσης αιτήματα από χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο. Δεν είναι μόνο νότιες χώρες, αλλά χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων».

Η χρηματοδότηση τέτοιων θέσεων βραχυπρόθεσμης εργασίας θα υπόκειται φυσικά σε κανόνες δανεισμού. «Κάθε χώρα θα κοστολογεί αυτές τις θέσεις εργασίας και θα ζητάει το ποσόν που επιθυμεί να λάβει ως δάνειο. Η αίτησή της θα εξετασθεί από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Θα καθοριστεί το ποσόν, η διάρκεια του δανείου και το επιτόκιο». Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εγγυώνται το 25% αυτών των δανείων.

Τα παραπάνω αφορούν το έκτακτο εργαλείο SURE των 100 δισ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη εργασία εκτός περιβάλλοντος πανδημίας είναι άλλη υπόθεση, περιλαμβάνεται ωστόσο στο πρόγραμμα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και παρά την αντίρρηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης ο Σμιτ ξεκαθάρισε στην εφημερίδα ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται από πλευράς ΕΕ, κεντρικά δηλαδή, να καταβληθεί ένα πανευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας.

Σε ερώτηση για ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο περί κατώτατου μισθού, ο Σμιτ απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτε. Περιορίστηκε σε μία σημαντική παρατήρηση για τη μισθολογική ανισότητα στο πλαίσιο της ΕΕ και από χώρα σε χώρα: «Οι διαφορές στους μισθούς είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις διαφορές στην παραγωγικότητα». Η πίστη του πάντως στην ενιαία αγορά και στις δυνατότητές της είναι απαρασάλευτη, υπό την προϋπόθεση της επίδειξης αλληλεγγύης προς εξουδετέρωση των λαϊκιστών. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, φυσικά όχι τυφλά και δωρεάν, και χρειαζόμαστε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Αλλιώς οι λαϊκιστές απειλούν το οικοδόμημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...