411
Η κατάσταση με τις επαναλοιμώξεις στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Αμερική (φωτογραφία) όπου έχουν φτάσει στο 45%, τώρα όμως που θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, θέλει μεγάλη προσοχή | REUTERS/Sarah Silbiger

Γιατί είναι ό,τι χειρότερο οι επαναλοιμώξεις Covid-19

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 11:10
Η κατάσταση με τις επαναλοιμώξεις στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Αμερική (φωτογραφία) όπου έχουν φτάσει στο 45%, τώρα όμως που θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, θέλει μεγάλη προσοχή
| REUTERS/Sarah Silbiger

Γιατί είναι ό,τι χειρότερο οι επαναλοιμώξεις Covid-19

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 11:10

Προβληματισμό προκαλεί το τελευταίο εικοσαήμερο το ποσοστό των επαναλοιμώξεων κορονοϊού που καταγράφεται στη χώρα (κοντά στο 28%). Θεωρίες όπως «νόσησα, “καθάρισα”, έχω ανοσία» ή «δεν έχω πρόβλημα αν ξανακολλήσω» διαψεύδονται από τα κατάλοιπα που αφήνει η Covid-19 σε πολλούς νοσήσαντες μετά την ανάρρωσή τους – πόσω μάλλον σε εκείνους που είχαν την ατυχία να περάσουν τη φάση long Covid.

«Αν νοσήσεις πολλές φορές, μπορεί να μπεις στο 30% των long Covid»

«Οι επαναλοιμώξεις είναι ό,τι χειρότερο αν αυξάνονται συνέχεια, που σημαίνει αδυνατεί ο οργανισμός. Αρχίζει λοιπόν ο οργανισμός και μειώνει αντισώματα, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Oταν κάποιος προσβληθεί αρκετές φορές με τον κορονοϊό, ο οργανισμός μειώνει τις αντιστάσεις του, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιρρεπής σε πολλές ιώσεις και όχι μόνο στον κορονοϊό», εξηγεί η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε μιλώντας στο Οpen, δεν ισχύει το σκεπτικό πολλών ανθρώπων, ότι «αν νοσήσω μια φορά, μετά δεν θα έχω πρόβλημα αν ξανακολλήσω»:

«Ο κόσμος πίστευε πως αν νοσήσω τελείωσε, έχω ανοσία. Αν νοσήσεις, μπορεί να μπεις και στο 30% (πριν ήταν 10%) των long Covid, που είναι μια δύσκολη φάση για τον καθένα. Παρακολουθείται στα ιατρεία, έχει πάρα πολλές επιπλοκές και δεν τις ξεπερνάει και εύκολα», προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη.

«Γι’ αυτό –τόνισε– αρκετά χαλαρώσαμε, αρκετά περάσαμε ωραία το καλοκαίρι. Οι μάσκες στην τσέπη, προσοχή να μην κολλήσουμε και εμβολιασμός. Οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν, όπως και οι κάτω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, οπωσδήποτε», ήταν η προτροπή της.

Γιατί σήμερα φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει τη μάσκα, αλλά από εδώ και πέρα –σημείωσε– η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, καταγράφεται αύξηση 15% στις νοσηλείες, ωστόσο δεν πιέζονται τόσο πολύ τα νοσοκομεία: «Ευτυχώς οι ΜΕΘ είναι ακόμα σε διψήφιο αριθμό. Ομως μια πίεση στο σύστημα υγείας, με το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη φορά, δεν θα τα βγάλει πέρα, και μειωμένο είναι και κουρασμένο».

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι να εμβολιαστεί και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, όπως η μάσκα», επανέλαβε η κυρία Παγώνη.

Οσον αφορά την έξαρση των υπόλοιπων ιώσεων, επιβεβαίωσε ότι «από Νοέμβριο και μετά έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, ειδικά στα παιδιά. Πολλές νοσηλείες γίνονται στα Νοσοκομεία Παίδων και πολλά παιδάκια έχουν προσβληθεί από αυτές τις ιώσεις, τις οποίες μεταφέρουν στο σπίτι. Ετσι γίνεται ένα ντόμινο. Και η γρίπη που από τον Δεκέμβριο θα είναι σε έξαρση και θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...