581
Σωματίδια του ιού SARS-CoV-2 καλύπτουν την επιφάνεια ανθρώπινου κυττάρου | NIAID/NIH/SPL

Γιατί είναι επικίνδυνο να ξεφύγει το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 09:41
Σωματίδια του ιού SARS-CoV-2 καλύπτουν την επιφάνεια ανθρώπινου κυττάρου
|NIAID/NIH/SPL

Γιατί είναι επικίνδυνο να ξεφύγει το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 09:41

Δύο ανεξάρτητες μελέτες, οι οποίες προδημοσιεύθηκαν στη βάση ιατρικών ερευνών medRxiv, κατέληξαν στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η νέα «βρετανική» μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πράγματι αρκετά πιο μεταδοτική, τουλάχιστον κατά 50%, γράφει το περιοδικό Nature (εδώ).

Η πρώτη μελέτη, από τους Eρικ Βολτζ και Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε σχεδόν 2.000 γονιδιώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού VOC 202012/01, τα οποία συλλέχθηκαν στη Βρετανία μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Επίσης, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα περίπου 275.000 τεστ που έγιναν στη Βρετανία στο τέλος του 2020. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η νέα μετάλλαξη είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τις άλλες έως τώρα.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αξιολόγησε, επίσης, γενετικά και άλλα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο τέλος του 2020 στη Βρετανία. Κατέληξε στο παραπλήσιο συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 56% πιο μεταδοτική, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο Covid-19.

Μία παραλλαγή του κορονοϊού SARS-CoV-2, εάν πράγματι είναι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μία παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%, εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE)

Οπως εξηγεί σε νέα ανάρτησή του στο Facebook (εδώ), ας υποθέσουμε πως μελετάμε μία περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής μιας νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι έξι ημέρες. Θα υπάρχουν τότε 10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = 60 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα.

Εάν η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονται 10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1,5) = 90 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Εάν, όμως, υποτεθεί ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονταν 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0,6% = 456 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα.

Οι ανωτέρω υπολογισμοί, διευκρινίζει ο κ. Μόσιαλος, βασίζονται σε εκτιμήσεις του Ανταμ Κουχάρσκι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και τα νούμερα είναι ενδεικτικά.

Κατά την άποψη του καθηγητή, «“καλύτερα” να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορονοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικοτητα μιας παραλλαγής κατά 50%. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα και για αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τεστ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμα και να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί».

Μία ημέρα νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού και γενικότερα για τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων COVID-19 στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση, η οποία επηρεάζεται ταυτόχρονα από σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων και τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Bρετανία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, σε δηλώσεις του στην Κοπεγχάγη.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να εντατικοποιηθούν ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των επαφών».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις, να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να σωθούν ζωές. Σε συνδυασμό με έναν επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, τη συμμόρφωσή στους κανόνες καραντίνας και τον εμβολιασμό, αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν εάν συμμετάσχουμε όλοι», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News