404
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου του Τορόντο στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου | REUTERS/Chris Helgren

Γιατί δίκασαν όσο πιο αθόρυβα γινόταν τον σφαγέα δέκα ανθρώπων

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 19:15
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου του Τορόντο στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου
|REUTERS/Chris Helgren

Γιατί δίκασαν όσο πιο αθόρυβα γινόταν τον σφαγέα δέκα ανθρώπων

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 19:15

«Τζον Ντόου» στα καναδικά δικαστήρια αποκαλείται ο για οποιονδήποτε λόγο ανώνυμος παράγοντας μιας δίκης. Αυτό το ψευδώνυμο χρησιμοποίησε και ο δικαστής που δίκασε έναν μανιακό δολοφόνο στο Τορόντο, θέλοντας να απαξιώσει απολύτως την υπόσταση του κατηγορουμένου αλλά και να εκμηδενίσει τυχόν προσπάθεια ηρωοποίησής του από επίδοξους μιμητές.

Στη δίκη της 3ης Μαρτίου «Τζον Ντόου» ήταν ο 28χρονος Αλεκ Μινασιάν, καναδός υπήκοος, ο οποίος το 2018 είχε σκοτώσει 10 άτομα και είχε τραυματίσει άλλα 16 χρησιμοποιώντας ως μέσο για το λουτρό αίματος ένα νοικιασμένο φορτηγάκι τύπου «βαν». Το δικαστήριο τον καταδίκασε, απορρίπτοντας κάθε επιχείρημα της υπεράσπισης περί ψυχικής ασθενείας του. Αλήθεια όμως είναι ότι ο Μικεσιάν πάσχει από αυτισμό.

Σκίτσο του Μινασιάν και φωτογραφία του μικρού φορτηγού που ενοικίασε και χρησιμοποίησε στις δολοφονίες (CTV News, Τoronto)

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο δράστης είχε επίγνωση όσων έκανε. Και η χρήση του όρου «Τζον Ντόου» από τον δικαστή αφορά ακριβώς την επιθυμία της έδρας να μη δοθεί δημοσιότητα και προβολή σε ένα άτομο που διακατέχεται από μίσος για τους άλλους, ιδίως για τις γυναίκες, και εκδηλώνει ακραία αντικοινωνική και δολοφονική συμπεριφορά. Ηταν μία προσπάθεια να εξουδετερωθεί τελείως ώστε να μη βρει μιμητές.

Επειδή κάτι τέτοιο συνέβη και στον Μινασιάν προτού γίνει «Τζον Ντόου»: και αυτός θαμπώθηκε από τα εγκλήματα ενός άλλου σίριαλ κίλερ, του Αμερικανού Ελιοτ Ρότζερ, ο οποίος το 2014, στα είκοσί του χρόνια, σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε άλλα 14 στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας πυροβόλο όπλο, μαχαίρια και ένα αυτοκίνητο. Εκτοτε ο Ρότζερ έγινε σημείο αναφοράς για τους σίριαλ κίλερ. Τα κατάλοιπά του, ένα βίντεο και διάφορα σημειώματα, κρίνονται ως μνημεία μισογυνισμού και μισανθρωπισμού.

Και ο Ρότζερ και ο Μινασιάν όταν διέπρατταν τα εγκλήματα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ψυχροί δολοφόνοι. Ο δεύτερος αντιμετώπισε μπούλινγκ στο σχολείο του, απομονώθηκε και άρχισε να μελετά τρόπους εκδίκησης, εμπνεόμενος από το παράδειγμα του Ρότζερ. Στη δίκη τού καταλογίστηκε ότι επεδίωκε την προσωπική προβολή μέσα από την ανθρωποσφαγή. Και ότι για αυτόν τον λόγο είχε μελετήσει τα πεπραγμένα των σίριαλ κίλερ που είχαν προηγηθεί σκοτώνοντας μαθητές σε αμερικανικά σχολεία, κ.λπ.

Θα ήθελε και αυτός να έχει έναν ψευδοηρωικό θάνατο από αστυνομικά πυρά, αλλά ήταν άτυχος. Τον έπιασαν ζωντανό, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Η όλη δικαστική διαδικασία, πάντως, δείχνει –πέραν των άλλων– και τον τρόμο που διακατέχει τις βορειοαμερικανικές κοινωνίες (των ΗΠΑ και του Καναδά) μήπως τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες επαναληφθούν με μεγαλύτερη συχνότητα  στα σχολεία των παιδιών τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News