503
|

Γερμανία: Η Ιστορία και η… ομοιοπαθητική εμποδίζουν τον εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:45

Γερμανία: Η Ιστορία και η… ομοιοπαθητική εμποδίζουν τον εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:45

Σε αρνητική έκπληξη της πανδημίας μετατρέπεται η Γερμανία, καθώς, παρά τους 100.000 νεκρούς στη χώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού απέχουν πολύ από αυτά που θα περίμενε κανείς: μόνο το 68% του πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης.

Οπως εύλογα γράφουν οι Times, «σε ένα έθνος επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ασφαλισμένων υποχόνδριων, οι Γερμανοί είναι απρόσμενα απρόθυμοι να εμβολιαστούν».

Ακόμα και ο Γιόαχιμ Ζάουερ, σύζυγος της Ανγκελα Μέρκελ, θεώρησε υποχρέωσή του να κάνει μία σπάνια δημόσια παρέμβαση, επικρίνοντας «το βόλεμα» και την ιδεολογία των συμπατριωτών του, που καθυστερούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Η βρετανική εφημερίδα επιχειρεί να εξηγήσει το περίεργο φαινόμενο, τονίζοντας ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Γερμανοί αντιστέκονται στις εκκλήσεις πολιτικών και επιστημόνων να εμβολιαστούν, είναι τα καθεστώτα των Ναζί και των κομμουνιστών εξαιτίας των οποίων, μερίδα των πολιτών δεν εμπιστεύεται τις αρχές και δεν υπακούει στις εντολές τους. Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει την ίδια ισχύ με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών στο εσωτερικό της χώρας, και δεν θα μπορούσε να επιβάλει ολικό lockdown στη χώρα, ακόμα και αν το ήθελε, καθώς πλήθος αρμοδιοτήτων ανήκει στις τοπικές κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων.

Αυτό ήταν λίγο-πολύ γνωστό, όμως ο δεύτερος λόγος που επικαλούνται οι Times για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα –η εμμονή των Γερμανών με την ομοιοπαθητική– προκαλεί έκπληξη σε όσους δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη γερμανική κοινωνία. Η ομοιοπαθητική «γεννήθηκε» στη Γερμανία πριν από δύο αιώνες. Η κεντρική ιδέα του εφευρέτη της ομοιοπαθητικής, Σάμιουελ Χάνεμαν, ότι αυτοί που ζουν υγιεινά και ενδυναμώνουν τη φυσική τους αντοχή δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, είναι βαθιά ριζωμένη στο μυαλό εκατομμυρίων Γερμανών. Για αυτό και πολλοί γιατροί δίνουν στους ασθενείς πολύ πιο εύκολα χάπια από βότανα παρά αντιβιοτικά.

Οι θιασώτες της εναλλακτικής ιατρικής βλέπουν τον εμβολιασμό ως μία απαράδεκτη παραβίαση της δημιουργίας. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα στη Γερμανία από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ακολουθούν η Αυστρία και η Ελβετία, χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων στη δυτική Ευρώπη.

Πολλοί κατηγορούν επίσης τη δημοτικότητα του κινήματος του Ρομαντισμού, του 19ου αιώνα, ως έναν ακόμα ένοχο για την κρίση της πανδημίας στη Γερμανία, καθώς έριχνε βάρος στη λατρεία της φύσης και του πνευματισμού, σε βάρος της λογικής και της επιστήμης. Οι Ρομαντικοί πίστευαν στην δύναμη της εσωτερικής θεραπείας.

Ο ιστορικός Βόλκερ Ράινχαρντ σημειώνει τις ομοιότητες με την πανδημία της βουβωνικής πανώλης του 1347, την οποία οι περιοχές της σημερινής Γερμανίας επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν με… δημόσια αυτομαστιγώματα και πογκρόμ κατά των Εβραίων.

Φυσικά, οι ακροδεξιοί, με πρώτο το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, δεν έχασαν την ευκαιρία –όπως συνέβη και σε πολλές ακόμα χώρες– να ανέβουν στο τρένο των αντιεμβολιαστών για να πάρουν ψήφους. Γι’ αυτό και στα ανατολικά κρατίδια, όπου η Ακροδεξιά έχει τους περισσότερους υποστηρικτές, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τα χαμηλότερα στη Γερμανία.

Οι κοινωνιολόγοι έχουν επισημάνει ότι οι αντιεμβολιαστές αποτελούνται από ένα τοξικό μείγμα δεξιών, αριστερών και ακτιβιστών οικολόγων. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να τους πείσουν οι δραματικές εκκλήσεις πολιτικών, ακόμα και αν είναι η Μέρκελ ή ο Ολαφ Σολτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...