675
Αέρινος και ανίκητος. O Γιάννης Αντετοκούνμπο «φορτώνει» το καλάθι των Γουίζαρντς | Benny Sieu-USA TODAY Sports

Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα… ελάφι που καλπάζει

Sportscaster Sportscaster 4 Ιανουαρίου 2023, 13:02
Αέρινος και ανίκητος. O Γιάννης Αντετοκούνμπο «φορτώνει» το καλάθι των Γουίζαρντς
| Benny Sieu-USA TODAY Sports

Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα… ελάφι που καλπάζει

Sportscaster Sportscaster 4 Ιανουαρίου 2023, 13:02

Πριν από δυο 24ωρα οι Μιλγουόκι Μπακς είχαν αναμετρηθεί ξανά με τους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, στο Fiserv Forum, χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (απουσίαζαν, επίσης, ο Χόλιντεϊ και ο Μίντλετον), και είχαν ηττηθεί (118-95). Αυτή τη φορά, όμως, ξημερώματα Τετάρτης, ο «Greek Freak» ήταν παρών, για να διαλύσει την άμυνα των φιλοξενούμενων με κάθε πιθανό τρόπο και να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη (123-113), μετατρέποντας τον αγώνα σε one-man-show.

Ηταν μια, ακόμη, ιστορική βραδιά για τον έλληνα σούπερ-σταρ του μπάσκετ, ο οποίος στην υπ’ αριθμόν 763 παράστασή του στο ΝΒΑ πέτυχε 55 πόντους: προσωπικό ρεκόρ. Το προηγούμενο ήταν οι 52 πόντοι που είχε σκοράρει εναντίον των Σίξερς τον Μάρτιο του 2019. Ενα μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2019, είχε βάλει 50 στο καλάθι των Πέισερς. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του, που ο Γιάννης σκοράρει 40+ πόντους σε τρεις διαδοχικούς αγώνες του. Μόνο άλλοι δυο παίκτες έχουν κατορθώσει κάτι τέτοιο στην ιστορία των Μπακς: ο Φλιν Ρόμπινσον τον Φεβρουάριο του 1969, και ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ τον Φεβρουάριο του 1972.

Εκτός από τους 55 πόντους, με 20/30 δίποντα και 15/16 βολές, κατέβασε 10 ριμπάουντ, μοίρασε 7 ασίστ, και είχε 2 κλεψίματα και 14 κερδισμένα φάουλ στα 37 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Πόσοι NBAers είχαν καταφέρει να καταγράψουν 40+ πόντους, 10+ριμπάουντ και 5+ ασίστ σε τρία ματς στη σειρά πριν από τον Γιάννη; Μόνο τρεις, σε ολόκληρη τη διαδρομή του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ: ο Ελτζιν Μπέιλορ (1961, 1963), ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1963) και ο Ράσελ Ουέστμπρουκ (2016).

Απέναντι σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της λίγκας, που προερχόταν από ένα νικηφόρο σερί 5 αγώνων, ήταν ασταμάτητος. Με τις γνωστές του επελάσεις, καρφώματα, ζογκλερικά λέι-απ και κερδισμένες μάχες ανάμεσα σε δυο και τρία κορμιά. Εφτιαξε σουτ για τους συμπαίκτες του, είχε σχεδόν απόλυτη ευστοχία στις βολές, και άγγιξε το triple-double. Στα μέσα στης τέταρτης περιόδου μας πρόσφερε και ένα highlight, ένα ανάποδο λέι-απ, που θύμισε πολύ τον Μάικλ Τζόρνταν. Ξεπέρασε τον εαυτό του. Το κοινό του Fiserv Forum θα θυμάται για πολύ καιρό αυτή την κυριαρχική του εμφάνιση.

Μετά τον αγώνα οι εκπρόσωποι των media τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις, περιμένοντας να ακούσουν από το στόμα του μεγάλα λόγια για τον νέο του θρίαμβο. Αλλά ο Γιάννης ήταν σεμνός και ταπεινός, όπως πάντα: «Προσπαθώ, απλώς, να παίρνω τις σωστές αποφάσεις και να είμαι επιθετικός σε όλο το παιχνίδι. Στο τέλος της ημέρας, όλοι μαζί προσπαθούμε για τη νίκη. Χάσαμε 4-5 ματς στη σειρά. Μας έλειψαν δυο από τους καλύτερους παίκτες μας, ο Τζρου (Χόλιντεϊ) και ο Κρις (Μίντλετον). Αλλά κάποια άλλα παιδιά βγήκαν μπροστά. Παίζουμε καλό μπάσκετ, καλή άμυνα…». Οταν τον ρώτησαν για το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ευστοχίας του στις βολές (15/16), απάντησε: «Δουλεύω πάνω σε αυτό. Πολλοί πιστεύουν ότι το παιχνίδι μου είναι βαρετό, όμως προσπαθώ να βελτιωθώ. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίζει, όσο περισσότερο μπορώ».

Στη διάρκεια της flash interview, καθώς έκανε τις δηλώσεις του, κάποιοι συμπαίκτες του… τον μπουγέλωσαν. Σταμάτησε για λίγο να μιλάει, και συνέχισε: «Το νερό ήταν κρύο, γι’ αυτό με βλέπετε να χαμογελώ. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μια σπουδαία ομάδα. Παίζουμε μαζί, νικάμε μαζί, χάνουμε μαζί. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα. Χωρίς αυτή, δεν θα ήμουν ο παίκτης που είμαι σήμερα. Δεν παίζω για το όνομα στην πλάτη (το δικό του), αλλά για το όνομα στο μπροστινό μέρος της φανέλας (Μιλγουόκι)».

Ο Μπρουκ Λόπεζ έκανε καταπληκτικό παιχνίδι (21 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 6 μπλοκ σε 28 λεπτά) στη σκιά του Αντετοκούνμπο, ενώ ο Μπόμπι Πόρτις πέτυχε άλλο ένα double-double (17 πόντοι, 13 ριμπάουντ). Ο Τζρου Χόλιντεϊ έπαιξε μόνο 19 λεπτά, ενώ ο Κρις Μίντλετον απουσίασε για ένατο διαδοχικό ματς λόγω του τραυματισμού του στο δεξί γόνατο.

Οι Μπακς βελτίωσαν το ρεκόρ τους, με 24 νίκες και 13 ήττες (16-4 εντός και 8-9 εκτός έδρας). Βρίσκονται στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης στην Ανατολή, πίσω από τους Σέλτικς, που ηττήθηκαν στην Οκλαχόμα από τους Θάντερ, και τους Νετς. Ο Γιάννης και η παρέα του θα δώσουν τον επόμενο αγώνα τους στις 02:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Τορόντο με αντίπαλο τους Ράπτορς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...