944
| Aris Oikonomou / SOOC

Αίσχος: Ξυλοκόπησαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 22:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2023, 02:00
|Aris Oikonomou / SOOC

Αίσχος: Ξυλοκόπησαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 22:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2023, 02:00

Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, όπου δειπνούσε.

Oι άγνωστοι τον προπηλάκισαν και τον χτύπησαν στο πρόσωπο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ομάδα περισσότερων των 10 ατόμων, η οποία μετείχε στο επεισόδιο. Κατ’άλλες πηγές ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δέχθηκε επίθεση από 3-4 άτομα, τα οποία κατέγραψαν το συμβάν στα κινητά τους.

Ο κ. Βαρουφάκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προκειμένου να λάβει ιατρική βοήθεια και να υποβληθεί σε εξετάσεις. Διαγνώστηκε με κάταγμα ρινικής χώρας και τοποθετήθηκε νάρθηκας.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας μετέβησαν άμεσα στο νοσοκομείο. Οπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., άμεσα ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το Αρχηγείο διευκρίνισε ότι «το επίμαχο χρονικό διάστημα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 με δική του πρωτοβουλία δεν συνοδευόταν από την προσωπική του αστυνομική φρουρά».

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βαρουφάκη, λίγη ώρα μετά την επίθεση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό. «Πριν από λίγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έγινε θύμα θρασύδειλης φασιστικής επίθεσης από προβοκάτορες τραμπούκους. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέτρωγε στο εστιατόριο Γιάντες, (ένα μέρος που επισκέπτεται συχνά) με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη, όταν ολιγομελής ομάδα τραμπούκων μπήκε στο εστιατόριο με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας “έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια”», ανέφερε.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης σηκώθηκε για να τους μιλήσει», ωστόσο «οι τραμπούκοι απάντησαν αμέσως με βία, ξυλοκοπώντας άγρια τον γραμματέα του ΜέΡΑ25», προσέθεσε το ΜέΡΑ25.

Και τόνισε: «Ας προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί τραμπούκοι. Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός είχε πέσει θύμα επίθεσης όταν είχε βρεθεί ξανά στο ίδιο σημείο με την σύζυγό του, Δανάη Στράτου, το 2015.

Καταδίκη της επίθεσης από κυβέρνηση και κόμματα

Με ανάρτηση στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας».

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η περιφρούρηση του πολιτικού μας πολιτισμού» είναι «ευθύνη όλων».

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας. Προσβάλλει τους θεσμούς και τις αξίες μας, υπονομεύει τη συνύπαρξή μας. Είναι απόλυτη και καθολική η καταδίκη της επίθεσης στον @yanisvaroufakis, στον οποίον εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Ευθύνη όλων η περιφρούρηση του πολιτικού μας πολιτισμού», δήλωσε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε την επίθεση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επίθεση στον κ. Βαρουφάκη είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη δημοκρατία μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του ανάρτηση.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη της επίθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης από τον Γιάννη Οικονόμου. «Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση στον Γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 κ. Γ. Βαρουφάκη. Στην δημοκρατία μας δεν χωρούν τραμπουκισμοί και δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας», τόνισε σε δήλωσή του για το συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. «θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Μόνο την απερίφραστη και απόλυτη καταδίκη και αποδοκιμασία μας μπορεί να προκαλέσει η άνανδρη επίθεση εγκληματικών στοιχείων εναντίον του κυρίου Βαρουφάκη», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορούμενος τη βιαιοπραγία κατά του γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Η Ελληνική Αστυνομία, συμπλήρωσε, «έχει τώρα το λόγο, για να οδηγήσει αυτούς τους εγκληματίες ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Τασούλας επικοινώνησε μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν με τον κ. Βαρουφάκη, στον οποίο εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε απόψε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτού του είδους οι πρακτικές στρέφονται κατά κάθε είδους δημοκρατίας», υπογράμμισε το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του ανακοίνωση για το συμβάν.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει με τον νόμο της βίας πού θα κυκλοφορεί οποιοσδήποτε πολίτης. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αρχές θα ερευνήσουν και θα εξιχνιάσουν άμεσα αυτή την άθλια ενέργεια» προσέθεσε η Κουμουνδούρου, εκφράζοντας παράλληλα ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Γιάννη Βαρουφάκη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος.

«Η βία -ιδίως εκείνη που υποκρίνεται ότι έχει “πολιτικό” περιεχόμενο- προσβάλλει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας. Ο εκφασισμός της δημόσιας ζωής -από όπου κι αν προέρχεται- δεν θα περάσει» προσέθεσε στη σχετική ανάρτησή του ο κ. Μάντζος.

Την επίθεση στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 καταδίκασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε από την ΕΡΤ, όπου βρισκόταν όταν πληροφορήθηκε το συμβάν, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια.

«Η απόλυτα καταδικαστέα, παρακρατική επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαιώνει δυστυχώς τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για τις ‘’κουκούλες που κουκουλώνουν τη δημοκρατία’’», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης. Κατήγγειλε ότι «η ΝΔ υποσχέθηκε νόμο και τάξη αλλά έφερε ανασφάλεια και ασυδοσία, για να συνεχίσει την “άνομη” διακυβέρνηση της».

Μέλη της κυβέρνησης επίσης καταδίκασαν την επίθεση.

«Η επίθεση στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη προκαλεί τον αποτροπιασμό όλων μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Η καταδίκη της είναι αυτονόητη, όπως και η ευχή για ταχεία ανάρρωση. Οι δράστες πρέπει να εντοπισθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», προσέθεσε.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση στον κ. Γ. Βαρουφάκη. Στη δημοκρατία δεν έχουν θέση οι τραμπούκοι», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...