695
Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ του πραξικοπήματος | EPA/SEDAT SUNA

Για το γινάτι του Ερντογάν βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 20:00
Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ του πραξικοπήματος
|EPA/SEDAT SUNA

Για το γινάτι του Ερντογάν βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 20:00

Η κυρία Μελέκ Τσετίνκαγια ήταν περήφανη για τα παιδιά της –έχει μια κόρη και δύο γιους– και σίγουρη ότι μια ημέρα θα τους περίμενε μια λαμπρή καριέρα. Ποια μητέρα εξάλλου δεν είναι, ίσως μάλιστα λίγο περισσότερο μια 43χρονη γυναίκα, σύζυγος λογιστή, που ζούσε μια ήσυχη ζωή στην Αγκυρα.

Και πράγματι. Ο γιος της, Φουρκάν, την έκανε περήφανη. Πέρασε στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κωνσταντινούπολη, μια πορεία που διακόπηκε απότομα το 2016, όταν ο Φουρκάν κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ετυμηγορία της δίκης τον Μάιο του 2017 ήταν βαριά: ισόβια. Η απόφαση έκανε τη Μελέκ, που ήταν στο ακροατήριο, να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. «Αυτά τα παιδιά δεν είναι πραξικοπηματίες. Απλώς υπάκουσαν στις διαταγές του διοικητή τους, για τον οποίο ποτέ δεν έγινε έρευνα» εξηγούσε στη Monde για τον γιο της και τους συμμαθητές του, όλοι τους γύρω στα 20, σχεδόν παιδιά.

Μια περιπετειώδης βραδιά

Στις 15 Ιουλίου 2016, λίγες ώρες προτού ξεσπάσει το κίνημα κατά του Ερντογάν, ο Φουρκάν Τσετίνκαγια, μαζί με 700 δόκιμους, ήταν σε στρατόπεδο της Ακαδημίας στη Γιάλοβα, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.

Το πρωί τους είχε επισκεφθεί ο αρχηγός της Αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ, ο οποίος τους τόνισε ότι πρέπει να είναι έτοιμοι ακόμη και να πεθάνουν για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Αργότερα, στο γεύμα, είπαν στους δοκίμους να φάνε καλά γιατί το απόγευμα είχαν μια κουραστική αποστολή να φέρουν σε πέρας.

Γύρω στις 10 το βράδυ, όταν τα άρματα μάχης των πραξικοπηματιών είχαν πάρει θέσει στις γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, οι αξιωματικοί είπαν στους δόκιμους να μπουν σε λεωφορεία. Θα επέστρεφαν στην έδρα της Ακαδημίας, η οποία θεωρούνταν πιο ασφαλής από το στρατόπεδο στη Γιάλοβα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα –είχαμε μπει πια στη 16η Ιουλίου– ο Φουρκάν μπήκε στο λεωφορείο για την Κωνσταντινούπολη με άλλους δόκιμους. Είχαν όλοι από ένα τυφέκιο G3 και 40 φυσίγγια.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν, μέσα από ένα κινητό, έκανε τη δραματική τηλεοπτική έκκληση να βγουν όλοι στον δρόμο για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση από τους πραξικοπηματίες.

Ο Φουρκάν ήταν μεταξύ των 116 δοκίμων που το οργισμένο φιλοερντογανικό πλήθος κατέβασε από το λεωφορείο τους. Δόθηκαν εξηγήσεις και κατέληξαν όλοι να ψάλλουν τον τουρκικό εθνικό ύμνο. Τα ξημερώματα άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν τα λεωφορεία. Τελικά, δόκιμοι και αξιωματικοί κατέληξαν στο τμήμα.

Εκεί, στην αστυνομία, μέσα σε μια στιγμή οι δόκιμοι έγιναν πραξικοπηματίες. Εκλεισαν 120 άτομα σε χώρους για 40, τους έγδυσαν και τους ξυλοκόπησαν. Προφυλακίστηκαν στο Σιλιβρί, με τις Αρχές να έχουν πάρει μόνο μία κατάθεση.

Αμετάπειστος ο «κατής» Ερντογάν

Μετά τη δίκη, η Μελέκ αποφάσισε να οργανώσει μια «πορεία για τη Δικαιοσύνη» για όλους τους έγκλειστους δοκίμους που καταδικάστηκαν άδικα. Δεκάδες μητέρες ενώθηκαν μαζί της για μια πορεία 500 χιλιομέτρων από την Αγκυρα στη φυλακή του Σιλιβρί.

Τουλάχιστον αυτή ήταν η πρόθεση της Τσετίνκαγια. Στις 19 Ιανουαρίου, μόλις βγήκε από το μετρό στην Αγκυρα για να πάει στο καθορισμένο σημείο έναρξης της πορείας, προσήχθη από αστυνομικούς.

Αφέθηκε ελεύθερη, αλλά τέθηκε υπό στενή και καθόλου διακριτική παρακολούθηση με αυτοκίνητο έξω από το σπίτι της και ωτακουστές στην τηλεφωνική γραμμή. Εχει την υποχρέωση να εμφανίζεται δύο φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα. Της φόρτωσαν σχέση με «τρομοκρατική οργάνωση» και, βέβαια, την απείλησαν: αν αποτολμήσει να κάνει την πορεία, θα βρεθεί στη φυλακή.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν «δώρο Θεού» (έτσι το αποκάλεσε και ο Ταγίπ Ερντογάν) για να γίνουν μαζικές εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο. Πάνω από 200.000 ήταν αυτοί που καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και όσοι απολύθηκαν.

Ολη η περιπέτεια είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια φιλοσοφική δοκιμασία για τη Μελέκ. Συντηρητικός άνθρωπος, πίστευε για χρόνια στο αλάθητο του τουρκικού κράτους και ότι η Δικαιοσύνη στο τέλος θριαμβεύει.

Μετά την υπόθεση του γιου της πολλά στελέχη του AKP αρνήθηκαν να τη δουν παρά το ότι τους το ζήτησε.

Ενας βουλευτής που τελικά τη δέχτηκε της έδωσε μια εκπληκτική απάντηση, που μάλλον είναι ενδεικτική όσων ζει η Τουρκία από το 2016. Της είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι Φουρκάν και οι σύντροφοί του είναι αθώοι, δυστυχώς όμως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι της ίδιας γνώμης και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η γνώμη του.

Δηλαδή ο Ερντογάν έχει δικάσει και καταδικάσει τους νεαρούς στρατιωτικούς ο ίδιος, αυτοπροσώπως, σαν παλιός «κατής», σαν δικαστής δηλαδή μένος από το χροντούλαπο της αγαπημένης του οθωμανικής εποχής…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...