Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι | Société Générale
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Για την Ευρώπη, η ώρα του φθηνού χρήματος είναι τώρα!

Ο τραπεζίτης Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι σχολιάζει τις ανακοινώσεις Πάουελ περί αναθεωρημένων πολιτικών στη Fed και επικεντρώνει στο ότι το Ταμείο Σταθερότητας είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, διότι τέτοιο θαύμα δεν θα συμβεί ξανά…
Protagon Team

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το σχέδιο δηλαδή της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κορονοϊκής ύφεσης και για την οικονομική ανασυγκρότηση των κρατών-μελών της, λαμβάνει έμμεση υποστήριξη από τη θεαματική στροφή που ανήγγειλε ο πρόεδος της Fed Τζερόμ Πάουελ όσον αφορά την αντιπληθωριστική γραμμή και την πολιτική επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. (Βλέπε εδώ.)

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, έμπειρος τραπεζίτης που πέρασε και από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ τώρα είναι πρόεδρος του πιστωτικού ομίλου Société Générale, ρωτήθηκε από τη Repubblica και ανέλυσε πτυχές των ανακοινώσεων του Πάουελ υπό το πρίσμα των όποιων συνεπειών τους στο ευρώ.

Το βασικό συμπέρασμά του είναι ότι κάποια στιγμή οι πολιτικές των δύο κεντρικών τραπεζών, των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αποκλίνουν, αφού τα επιτόκια θα αυξηθούν νωρίτερα στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ: «Το νομισματικό χάσμα μεταξύ των ακτών του Ατλαντικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ αρνητική για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αύξηση του ευρώ».

Οι πιο χρεωμένες χώρες της Ενωσης, στις οποίες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Ιταλία, θα υποστούν συνέπειες όταν τα επιτόκια θα αυξηθούν, αλλά ο Σμάγκι επικέντρωσε βασικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρόκληση του παρόντος δηλαδή, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει αυτές οι χώρες, του Νότου, να χάσουν την ευκαιρία της συγκυρίας με το δωρεάν και το (πιο) φθηνό χρήμα που τους προσφέρεται: «Δεν θα συμβεί ποτέ ξανά» λέει απερίφραστα. Τώρα συντελείται το… θαύμα.

Για την παρούσα φάση που διανύει η ευρωπαϊκή οικονομία, ο Σμάγκι λέει ότι τα χαμηλά επιτόκια που θα φέρουν ανάκαμψη στη χρηματοδότηση, η προσαρμοσμένη αναλόγως δημοσιονομική πολιτική -η τόσο απαραίτητη για την αναζωογόνηση της οικονομίας-, όλα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Θυμάται τον Μάριο Ντράγκι και το «καλό χρέος» που σκοπό έχει τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων απαραιτήτων για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Χωρίς να ωραιοποιεί τα πράγματα και για την ίδια την Αμερική όμως, ο Σμάγκι κρίνει ότι οι αλλαγές στην αμερικανική οικονομία, που αποσκοπούν στη σταθερότητα των τιμών, στην προστασία της απασχόλησης και στη μείωση της κορονοϊκής ανεργίας, ίσως εγκυμονούν κινδύνους για τη χρηματοοικοομική σταθερότητα, η οποία παραμένει και αυτή ένας βασικός στόχος της Fed. Συνεπώς, ο Πάουελ επιχειρεί ένα δύσκολο παιχνίδι ισορροπίας, κατέληξε.