317
«Η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ», συνέστησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας | REUTERS/Dado Ruvic

Για πρώτη φορά η ΕΕ αγόρασε περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ από ό,τι από την Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 22:22
«Η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ», συνέστησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
|REUTERS/Dado Ruvic

Για πρώτη φορά η ΕΕ αγόρασε περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ από ό,τι από την Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 22:22

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Eνωση εισήγαγε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, παρά από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου, τον φετινό Ιούνιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο 1ος μήνας στην ιστορία, κατά τον οποίο η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία» έγραψε συγκεκριμένα ο Μπιρόλ σε ανάρτηση του στο Twitter, προσθέτοντας ότι «η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει ως πιθανή λύση του προβλήματος την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος, «η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επανέλθει εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυξημένων κλιματικών φιλοδοξιών». Το αν αυτό θα συμβεί, όμως, «θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία».

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε σειρά χωρών της γηραιάς ηπείρου (μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Δανία) οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν τις παραδόσεις σε ρούβλια, όπως ζήτησε η Ρωσία, επικαλούμενες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των Ρώσων –λόγω της εισβολής στην Ουκρανία– αλλά και τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τις ρωσικές εταιρείες.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, επέβαλλε ένα μερικό εμπάργκο στις εισαγωγές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων πίεσης προς τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...