592
Ο Σι Τζινπίνγκ καταφθάνει στην έναρξη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο. Πίσω του, τον χειροκροτούν μασκοφορεμένοι σύνεδροι | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Για πρώτη φορά από το 1990, η Κίνα δεν θέτει στόχο για την ανάπτυξη λόγω της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 15:46
Ο Σι Τζινπίνγκ καταφθάνει στην έναρξη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο. Πίσω του, τον χειροκροτούν μασκοφορεμένοι σύνεδροι
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Για πρώτη φορά από το 1990, η Κίνα δεν θέτει στόχο για την ανάπτυξη λόγω της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 15:46

Για πρώτη φορά από το 1990, η Κίνα δεν θέτει κάποιον στόχο για την ανάπτυξη, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας, που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του ΚΚΚ, την Παρασκευή, στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του δεν ορίζει, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 1990, ποσοστό-στόχο για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης επί του ΑΕΠ.

Το Πεκίνο θέτει πάντως δευτερεύοντες στόχους, όπως η διατήρηση της ανεργίας σε επίπεδο γύρω στο 6% και του πληθωρισμού γύρω στο 3,5% για το τρέχον έτος.

«Το ότι δεν ορίζουμε συγκεκριμένο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη, θα επιτρέψει σε όλους μας να επικεντρωθούμε στην εξασφάλιση της σταθερότητας», εξήγησε ο Λι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς.

«Η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ορισμένους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν», λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του αντίκτυπου που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός.

Αποψη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, την Παρασκευή

Ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε πως στόχος είναι το έλλειμμα φέτος είναι να φθάσει «τουλάχιστον» στο 3,6% του ΑΕΠ, από 2,8% το 2019, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών για να τονωθεί η οικονομία.

Η εγχώρια κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές υποχωρούν και η πίεση στην απασχόληση εντείνεται σημαντικά, ενώ οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται, προειδοποίησε.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει πάνω από εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις πόλεις μέσα στο 2020, σύμφωνα με την έκθεση του Λι, δύο εκατομμύρια λιγότερες από το 2019, και οι λιγότερες από το 2013.

Σύμφωνα με την Guardian, η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Κινέζοι ηγέτες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα ενισχυθεί.

Τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για την Εθνοσυνέλευση

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε για περισσότερο από δύο μήνες λόγω του lockdown που είχε στόχο να εμποδισθεί η διάδοση του κορονοϊού. Το lockdown παρέμεινε σε ισχύ στην στην πρωτεύουσα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η σύγκληση του συνεδρίου καθυστέρησε και η διοργάνωσή του του αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας που έχει προκληθεί από τον κορονοϊό.

«Από πολιτική άποψη, είναι σημαντικό να την πραγματοποιήσουν παρά τα κόστη και τους κινδύνους που αυτό ενέχει εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Γκρέιαμ Σμιθ του τμήματος Υποθέσεων Ειρηνικού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

«Είναι ένα σύμβολο ισχύος και καθησυχασμού για τον λαό, αλλά και για το κόμμα».

Στο πλαίσιο των ελέγχων για τον κορονοϊό, οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβάλουν λεπτομέρειες για τα ταξίδια και τις επαφές τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Μερικοί έμειναν επίσης κάποιο διάστημα σε καραντίνα.

Το προσωπικό κρατικών μέσων ενημέρωσης έμεινε σε καραντίνα επτά ημέρες και του γνωστοποιήθηκε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης θα μπορεί να κινείται μόνο ανάμεσα στο ξενοδοχείο του και το κέντρο Τύπου.

Περίπου 200 αντιπρόσωποι από το Χονγκ Κονγκ μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην ηπειρωτική Κίνα, όπου τους έγιναν τεστ νουκλεϊκού οξέος και μετέβησαν αεροπορικώς στο Πεκίνο, όπου τους έγινε άλλο τεστ.

Μερικοί σύνεδροι φορούσαν μάχες διακοσμημένες ώστε να ταιριάζουν με τις τοπικές στολές τους, που φορούν παραδοσιακά στη διάρκεια του συνεδρίου.

Οι λίγοι ξένοι δημοσιογράφοι, στους οποίους επιτράπηκε να καλύψουν την εναρκτήρια συνεδρίαση, χρειάσθηκε να φθάσουν την Πέμπτη για να υποβληθούν σε τεστ νουκλεϊκού οξέος και στη συνέχεια έπρεπε να παραμείνουν σ’ ένα προκαθορισμένο ξενοδοχείο για να τους δοθεί πρόσβαση στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...