612
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ για να μεταβεί στο κοινοβούλιο - ενώ πληθαίνουν οι φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί | . REUTERS/John Sibley

«Για όνομα του Θεού, φύγε» – Οι Τόρις «διώχνουν» τον Τζόνσον σαν τον Τσάμπερλεν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 15:33
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ για να μεταβεί στο κοινοβούλιο - ενώ πληθαίνουν οι φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί
|. REUTERS/John Sibley

«Για όνομα του Θεού, φύγε» – Οι Τόρις «διώχνουν» τον Τζόνσον σαν τον Τσάμπερλεν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 15:33

Την Τετάρτη οι Times υπολόγισαν ότι 58 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον για τους χειρισμούς του στο περιβόητο πλέον party-gate, τις αποκαλύψεις για τα πάρτι που διοργανώνονταν συστηματικά στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο που για την υπόλοιπη Βρετανία ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί και lockdown για την πανδημία –54 υπογραφές απαιτούνται για την καθαίρεσή του.

Αυτό που δεν υπολόγισαν οι Times, εφημερίδα που εκφράζει το επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο στη Βρετανία, ήταν ότι εντός της ημέρας θα καταγραφόταν και η πρώτη αποσκίρτηση από τους Τόρις: Ο βουλευτής των Συντηρητικών Κρίστιαν Γουέικφορντ ανακοίνωσε ότι φεύγει από το κόμμα και εντάσσεται στους Εργατικούς.

«Η απόφασή μου αφορά περισσότερο απ’ όλα την ηγεσία σας και τον επαίσχυντο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Γουέικφορτ, 37 χρονών, από τη νέα γενιά βουλευτών που μπήκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων χάρη στη σαρωτική νίκη του Τζόνσον τον Δεκέμβριο του 2019, είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται μια κυβέρνηση με ακεραιότητα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση της ακρίβειας και της πανδημίας. «Δυστυχώς ούτε εσείς ούτε το Συντηρητικό Κόμμα συνολικά έχετε την ακεραιότητα που απαιτείται» έγραψε ο Γουέικφορτ.

«Κάθε εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν», δήλωσε από την πλευρά του ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, σε μια ακόμη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Στάρμερ, ο οποίος χαιρέτισε την αποσκίρτηση του βουλευτή Κρίστιαν Γουέικφορντ, ρώτησε τον Τζόνσον εάν ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση που παραπλάνησε το Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς άμεσα εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Οχι».

«Καθώς περιφερόταν ανάμεσα σε άδεια μπουκάλια και δίσκους με σάντουιτς –δεν καταλάβαινε ότι ήταν πάρτι; Δεν συνειδητοποιεί ο πρωθυπουργός πόσο γελοίο ακούγεται αυτό;», σχολίασε ο Στάρμερ στο κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, οι εννέα επιστολές δυσπιστίας κατά του Τζόνσον που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης από βουλευτές των Τόρις έγιναν τουλάχιστον 20. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, του εποπτικού οργάνου δεοντολογίας στους Συντηρητικούς, ίσως να έχει λάβει και 35 τέτοιες επιστολές από βουλευτές του κόμματος.

Για να προστεθεί λίγο ιστορικό δράμα στον πολιτικό εφιάλτη που ζει ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον άκουσε μέσα στο κοινοβούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις, έναν από τους πλέον αξιοσέβαστους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υπουργό, να του λέει μια φράση που κάποτε είχε απευθυνθεί στον Νέβιλ Τσάμπερλεν (τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που παραιτήθηκε το 1940, για να αναλάβει ο Γουίνστον Τσόρτσιλ) – είπε ο Ντέιβις προς τον Τζόνσον: «Εχεις καθήσει πολύ καιρό εδώ για το όποιο καλό έχεις κάνει. Για όνομα του Θεού, φύγε».

«Πέρασα εβδομάδες και μήνες υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό απέναντι σε συχνά οργισμένους εκλογείς», είπε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, για να προσθέσει: «Περιμένω όμως οι ηγέτες μου να επωμιστούν την ευθύνη για τις ενέργειες που αναλαμβάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος, πριν επικαλεστεί τη θρυλική δήλωση του βουλευτή των Τόρις Λίο Εϊμερι προς τον Τσάμπερλεν.

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα. Υπερασπίστηκε την πολιτική των εμβολιασμών –τη δεύτερη φάση δηλαδή της διαχείρισης της πανδημίας– επισημαίνοντας ότι η γρήγορη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης επέτρεψε στην Αγγλία να μην κάνει Χριστούγεννα με περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα αανακοίνωσε το τέλος της ισχύος του βασικού κορμού των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αγγλία από την ερχόμενη εβδομάδα και το τέλος της απομόνωσης για τα περιστατικά της Covid-19 από τον Μάρτιο.

Από τις 27 Ιανουαρίου, η χρήση μάσκας δεν θα είναι νομικά υποχρεωτική, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα συνιστάται επισήμως και το υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα επιβάλλεται πλέον για την πρόσβαση σε νυχτερινά καταστήματα και στις μεγάλες συναθροίσεις, ανακοίνωσε ο Τζόνσον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...