272
Ποικιλία οχημάτων γύρω από την πλατεία Saint Michel, στο κέντρο του Παρισιού, τον Οκτώβριο του 2019. Πάντως, για τα ποδήλατα... δεν προκηρύχθηκε δημοψήφισμα | Shutterstock

Για «ναι» ή «όχι» στα πατίνια θα ψηφίσουν οι Παριζιάνοι

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2023, 18:29
Ποικιλία οχημάτων γύρω από την πλατεία Saint Michel, στο κέντρο του Παρισιού, τον Οκτώβριο του 2019. Πάντως, για τα ποδήλατα... δεν προκηρύχθηκε δημοψήφισμα
|Shutterstock

Για «ναι» ή «όχι» στα πατίνια θα ψηφίσουν οι Παριζιάνοι

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2023, 18:29

Στους Παριζιάνους πέφτει τελικά το βάρος της απόφασης περί απαγόρευσης των ηλεκτρικών πατινιών εντός της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι κάτοικοι του Παρισιού θα κληθούν να ψηφίσουν εάν επιθυμούν να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να οδηγούν τα Ι.Χ. τους… παρέα με ηλεκτρικά σκούτερ, ή όχι. Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου, θα απαγορευθεί η λειτουργεία των εταιρειών ενοικίασης τέτοιων οχημάτων.

Το ζήτημα είναι «εξαιρετικά διχαστικό» δήλωσε η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, Αν Ινταλγκό, στην εφημερίδα Le Parisien, με τους επικριτές των συγκεκριμένων οχημάτων να κατηγορούν τους οδηγούς τους για πλημμελέστατη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: συχνά σκαρφαλώνουν στα πεζοδρόμια, σταθμεύουν όπου τους βολεύει, ενώ ορισμένοι παρατούν τα πατίνια τους σε πάρκα ή απλώς… τα πετούν στα νερά του Σηκουάνα.

Οι υποστηρικτές τους, από την άλλη, επαινούν τον ζωηρό στόλο τους, αποτελούμενο από περίπου 15.000 σκούτερ, ως ένα ταχύ και μη ρυπογόνο εναλλακτικό μέσο κίνησης, ένα αντίδοτο στην κυκλοφοριακή «κόλαση» της γαλλικής μεγαλούπολης και στη «σαρδελοποίηση» των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την Ινταλγκό, στις 2 Απριλίου οι κάτοικοι του Παρισιού θα κληθούν να απαντήσουν «σε μια πολύ απλή ερώτηση: Συνεχίζουμε ή όχι με τα ενοικιαζόμενα σκούτερ;». Η ίδια, μάλιστα, διευκρινίζει ότι τάσσεται κατά της απαγόρευσης, αλλά θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση, καθώς τα παράπονα πολιτών με στόχο τα ηλεκτρικά πατίνια είναι καθημερινά και έντονα.

Εσπευσε όμως να διευκρινίσει πως το ζήτημα της απαγόρευσης αφορά μόνο τις εταιρείες ενοικίασης και όχι τα σκούτερ που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών, τα οποία είναι εξίσου πολλά αλλά «δεν αποτελούν πρόβλημα».

Οπως και να έχει, σε περίπτωση που οι Παριζιάνοι ψηφίσουν «όχι» στα ηλεκτρικά πατίνια, η πόλη τους θα αποτελέσει… σκοτεινή εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...