811
To μοντέλο της διήμερης περιοδείας του στην Πάτρα (εδώ) θα ακολουθήσει στις επισκέψεις του σε όλη την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Μαξίμου σβήνει το σενάριο των χειμερινών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 08:01
To μοντέλο της διήμερης περιοδείας του στην Πάτρα (εδώ) θα ακολουθήσει στις επισκέψεις του σε όλη την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Μαξίμου σβήνει το σενάριο των χειμερινών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 08:01

Ακόμη ένας «λάθος συναγερμός»; Τις εντυπώσεις που προκάλεσε η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές», που είπε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στην Καλλιθέα, επιχειρούν να «σβήσουν» κυβερνητικές πηγές. Κι έτσι, ενώ η αποστροφή του Πρωθυπουργού έδωσε τροφή σε σενάρια για την προκήρυξη εκλογών ακόμη και στις 5 Φεβρουαρίου, πηγές του Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά τις κάλπες το πρώτο τρίμηνο του 2023 και εμμέσως «δείχνουν» προς τον Απρίλιο. «Οι εκλογές δεν θα γίνουν στους πρώτους μήνες του 2023» σημείωναν.

Στο ίδιο κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε την Παρασκευή ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα». Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή ότι ο Πρωθυπουργός «κινείται πάντοτε θεσμικά» και περιορίζει το «παράθυρο» για την πραγματοποίηση των διπλών (όπως όλα δείχνουν) εκλογών στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, με δεδομένο και ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν στις 2 Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει μια ακόμη ανατροπή, η μόνη «έκπληξη» που χωράει σε αυτό το σενάριο είναι οι πρώτες κάλπες με απλή αναλογική να στηθούν στις 26 Μαρτίου.

«Υπάρχουν αρκετά πράγματα να γίνουν σε αυτό το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές» ανέφερε για το όλο ζήτημα κυβερνητικός παράγοντας. Στα βήματα αυτά συμπεριέλαβε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, την αύξηση των συντάξεων που θα δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι τη νέα χρονιά καθώς και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση από το 2023, μέτρο που θα ωφελήσει τρία εκατομμύρια φορολογούμενους. Επίσης, στελέχη του Μαξίμου επισήμαιναν ότι τον Μάρτιο αναμένεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και υπογράμμιζαν ότι προχωρούν τα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα.

«Βάλτε από τα κέρδη τα μέτρα στήριξης»

Στα ζητήματα αυτά προστίθεται εκ των πραγμάτων και το θέμα των τραπεζών, ένα ακόμη κεφάλαιο που παίρνει πάνω του ο κ. Μητσοτάκης. Μετά την έντονη ενόχληση που εξέφρασε για τη στάση των τραπεζιτών στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις ζητώντας τα εξής: αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις, μειώσεις στο κόστος των δανείων και κόψιμο των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη για τα αυξημένα κέρδη του 2022.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το πακέτο των μέτρων ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών για τα στεγαστικά δάνεια να ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες, πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023, στις 17 Δεκεμβρίου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές (στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ), ενώ έως τις γιορτές η κυβέρνηση θα επιμένει στα ζητήματα ενέργειας και ακρίβειας με πρωτοβουλίες και μέτρα ανακούφισης.

Τι κοινό έχει το 1993 με το 2023

Οι δηλώσεις περί εκλογών την άνοιξη σημαίνουν άραγε ότι η ΝΔ και το Μαξίμου θα πατήσουν φρένο στην προεκλογική ενεργοποίηση του μηχανισμού; Μάλλον το αντίθετο. «Είμαστε όντως στην προεκλογική περίοδο και τα διλήμματα θα γίνονται όλο και πιο σαφή» ανέφερε έτερο κυβερνητικό στέλεχος που θύμισε και μια ενδιαφέρουσα διάσταση από τη μεταπολιτευτική ιστορία. Με δεδομένο, όπως είπε, το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», θα είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση μετά το 1993 που θα αναμετρηθεί ένας νυν με έναν πρώην Πρωθυπουργό. «Ολες τις άλλες φορές ήταν κάποιος που δεν είχε δοκιμαστεί στη θέση του Πρωθυπουργού απέναντι στον τότε Πρωθυπουργό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε απέναντί του στις εκλογές τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 1981 ως το 1989. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με άνεση τις εκλογές με 46,9% και ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου. (Μια συνοπτική παρουσίαση των εκλογών από το 1974 ως και το 2019 υπάρχει εδώ, στην ιστοσελίδα της Βουλής). Η αναφορά του στελέχους δεν είχε προφανώς στόχο να θυμίσει μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να υπογραμμίσει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «το 2015 οι πολίτες αναρωτιούνταν “μήπως ο Τσίπρας κάνει κάτι από αυτά που υπόσχεται”, ενώ τώρα θα συγκρίνουν την τετραετία Μητσοτάκη με όσα έκανε εκείνος».

Το «αντίδοτο» στη χαλαρή πρώτη κάλπη

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «η πρώτη κάλπη είναι η τελική κάλπη». Η φράση συμπυκνώνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου, εφόσον σε κάθε περίπτωση η κάλπη με το σύστημα της απλής αναλογικής θεωρείται «βατήρας» ώστε η ΝΔ να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, από την αυγή του νέου χρόνου, αλλάζει και προσαρμόζεται στις διαρκείς περιοδείες στο εσωτερικό της χώρας που θα ακολουθήσουν το μοντέλο της Πάτρας την οποία επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης επί δύο ημέρες, στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και ανοιχτές συζητήσεις με φορείς σε κάθε περιοχή που θα επισκέπτεται εστιάζοντας στα έργα που υλοποιούνται και στα προβλήματα που υπάρχουν. Και κάθε Κυριακή θα αναρτά στα social media τον εβδομαδιαίο απολογισμό των δράσεών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...