727
| CreativeProtagon

Πυκνή εβδομάδα για Μητσοτάκη, με Ερντογάν και κόμμα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 07:20
|CreativeProtagon

Πυκνή εβδομάδα για Μητσοτάκη, με Ερντογάν και κόμμα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 07:20

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, που όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα γίνουν «στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού», τα μηνύματα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο ορίζοντας είναι πλέον ξεκάθαρος. 

Αυτό σημαίνει πως δεν προβλέπεται ούτε ανασχηματισμός, ούτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι οι εκλογές να έρθουν λίγο πιο μπροστά και η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική να στηθεί τον Μάιο.

Ωστόσο, το αν τελικά θα προκηρυχθούν οι εκλογές πριν ή μετά το Πάσχα (που πέφτει το 2023 στις 16 Απριλίου) είναι μια απόφαση που θα τη λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φαίνεται ότι δεν έχει καταλήξει ως προς το τι τελικά θα επιλέξει.

Το βέβαιο είναι ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός, καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και από την άλλη στις κινήσεις του Ερντογάν που έχει ξεφύγει από κάθε όριο σε ό,τι αφορά την επιθετική του ρητορική. 

Κάλεσμα συσπείρωσης στα γενέθλια της ΝΔ

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύει σε όλη τη χώρα, με δύο περιοδείες το μήνα, ενώ όσο πλησιάζουμε στις κάλπες θα πυκνώνουν και οι κομματικές εκδηλώσεις.

Την Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ στην οποία αναμένεται να βρεθούν μαζί όλα τα στελέχη, οι βουλευτές και οι γραμματείς του κόμματος, παρόντος του Πρωθυπουργού, με στόχο να σταλεί μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πηγαδάκια και οι παρουσίες στο επίπεδο των κεντρικών στελεχών -αλλά και των πρώην Πρωθυπουργών- πάντα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. 

Εξασφαλισμένη η ενέργεια για το χειμώνα 

Στο κρίσιμο κεφάλαιο της ενεργειακής επάρκειας για το χειμώνα, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η χώρα είναι πλέον έτοιμη καθώς μετά και από την συμφωνία ΔΕΠΑ – Total για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η ελληνική αγορά είναι θωρακισμένη έναντι των διακυμάνσεων των τιμών μέχρι και το μήνα Μάρτιο. 

Ταυτόχρονα, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και 12 ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντά αντιστάσεις αλλά η πίεση συνεχίζεται. Παράλληλα, αφορά την κοινή προμήθεια ενέργειας και την εποπτεία των αγορών ώστε να πέσουν οι τιμές. 

«Δεν δικαιώθηκαν οι θαυμαστές των ελιγμών του Ερντογάν»

Στα Ελληνοτουρκικά, σημαντικό ορόσημο είναι η Πράγα, όπου το ερώτημα είναι αν θα παραστεί τελικά στη Σύνοδο Κορυφής εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί στις αρχές της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας κατά την πολυπληθή «μάζωξη» για την άτυπη Σύνοδο των «27» αλλά και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 6 και 7 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 44 συνολικά χωρών. 

Οπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα είναι ανοικτή απέναντι στην παρουσία του τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο της Πράγας. Αλλωστε αποτελεί πάγια γραμμή της εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία να εμπλέκεται όσο το δυνατόν περισσότερο με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς αυτό λειτουργεί προς όφελος της Ελλάδας. 

Σε συνέχεια των ξεκάθαρων τοποθετήσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δικαιώνεται η επιλογή της καθαρής στάσης της Ελλάδας στο ζήτημα της Ουκρανίας που έκανε από την αρχή ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με όσους αντιμετώπισαν με θαυμασμό την τακτική του «μια από εδώ, μια από εκεί» από τον Ερντογάν και προέτρεπαν την Ελλάδα να κάνει το ίδιο. 

«Οι θέσεις της χώρας είναι ξεκάθαρες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι ήδη ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.  Παράλληλα, απευθυνόμενος και στον τουρκικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο ώστε να μην «ανακαλύπτει» ο Ερντογάν εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν για να παίζει το παιχνίδι της προπαγάνδας στο εσωτερικό της χώρας του. 

Και ίσως το πιο κρίσιμο μήνυμα που μεταδίδεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα επιτελεία τους παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων και υπάρχει ετοιμότητα αντίδρασης -και με τους συμμάχους της χώρας- με βάση πολύ συγκεκριμένα σενάρια που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Επομένως αυτό που έχει σημασία, λένε αρμόδιοι παράγοντες, είναι ότι η Τουρκία γνωρίζει πως αν κάνει κάποια κίνηση, αυτή θα έχει κόστος. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...