822
Εικόνα από τα προσεχώς. Το προεκλογικό μπαλκόνι επιστρέφει στη ζωή μας μετά από τέσσερα χρόνια | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κυβέρνηση: «Μπαίνουμε κανονικά στην προεκλογική περίοδο»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 10:36
Εικόνα από τα προσεχώς. Το προεκλογικό μπαλκόνι επιστρέφει στη ζωή μας μετά από τέσσερα χρόνια
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κυβέρνηση: «Μπαίνουμε κανονικά στην προεκλογική περίοδο»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 10:36

«Μπαίνουμε πλέον κανονικά στην προεκλογική περίοδο» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις λίγες εβδομάδες που απομένουν έως την προκήρυξη των εκλογών –πιθανόν στις 10 Μαρτίου– με την επίσημη προεκλογική περίοδο, που θα οδηγήσει, εκτός απροόπτου, στις κάλπες στις 2 ή στις 9 Απριλίου. 

Επομένως, με βάση αυτές τις πληροφορίες, μας μένουν οκτώ ή εννέα εβδομάδες για την κάλπη της απλής αναλογικής και το προεκλογικό μπαλκόνι επιστρέφει στη ζωή μας μετά από τέσσερα χρόνια.  

«Για εμένα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου 2019. Γιατί η καλύτερη προετοιμασία εκλογών είναι το πλούσιο έργο το οποίο έχουμε παράγει αυτά τα 3,5 χρόνια». Αυτό δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στις 14 Νοεμβρίου 2022, όταν και πάλι είχαν φουντώσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών.  

Η αποστροφή συμπυκνώνει και την προσέγγιση της ΝΔ περί σύγκρισης της θητείας δύο πρωθυπουργών που έχουν κυβερνήσει (Μητσοτάκη και Τσίπρα), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια – από το 1993 και τη σύγκρουση, τότε, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου, με νικητή τον δεύτερο.  

Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στους υπουργούς –που έχουν την τάση να μιλούν στους δημοσιογράφους– ότι «αυτό δεν θα είναι το τελευταίο υπουργικό που κάνουμε». 

Πιθανόν να έχουμε ένα ακόμη προς το τέλος αυτού του μήνα και το τελευταίο στις 10 Μαρτίου, ημέρα που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να καταθέσει στο υπουργικό την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού – θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Δεν αποκλείεται την ίδια ημέρα να μάθουμε και την ημερομηνία των εκλογών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, Μαξίμου και Πειραιώς διαμορφώνουν σε απανωτές συσκέψεις τα μηνύματα της καμπάνιας της ΝΔ, καθώς και το πρόγραμμα των περιοδειών και των ομιλιών του κ. Μητσοτάκη. Στόχος είναι να καλυφθούν και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και με το μοντέλο των συνεντεύξεων Τύπου του Πρωθυπουργού, που ήδη εφαρμόζεται. 

Επίσης, παρατηρούν μια τάση ενίσχυσης του ποσοστού της ΝΔ στις κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Marc για τον ΑΝΤ1, που έδωσε στην τελική κατανομή ποσοστό 36% για τη ΝΔ και 28% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αποτιμά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί στον ακτιβισμό και στις θεωρίες συνωμοσίας: με την αποχώρηση από τις ψηφοφορίες της Βουλής και τα υπονοούμενα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι, αν συμπράξει μετεκλογικά με τη ΝΔ, αυτό θα αποτελεί προϊόν εκβιασμού (μέσω, υποτίθεται, των υποκλοπών).   

Αποδόμηση των υποσχέσεων 

«Ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε τη στρατηγική του», ανέφερε σχετικά κυβερνητικός παράγοντας και περιέγραψε δύο σκέλη. «Το πρώτο είναι η προσπάθεια συσπείρωσης του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο, επειδή ξέρει ότι θα χάσει, η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού για το κόμμα, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την ήττα του την επόμενη μέρα των εκλογών» προσέθεσε ο ίδιος.

Στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να αποδομήσουν και τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στην οικονομία – «τάζει τα πάντα στους πάντες» λένε. Η Πειραιώς αναμένεται να υποστηρίξει με στοιχεία ότι «αυτό που παρουσίασε ως πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας την Τετάρτη στο Περιστέρι είναι κάτι που δεν θα υλοποιήσει ποτέ». 

Στέλεχος της ΝΔ σχολίασε σχετικά: «Ο κ. Τσίπρας λέει την ίδια στιγμή “θα μειώσω τους φόρους”, αλλά και “θα αυξήσω κατακόρυφα τις δαπάνες με αυξήσεις παντού και δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις”. Ολα αυτά μαζί δεν γίνονται. Διότι, αν αυξήσει κατακόρυφα τις δαπάνες και δεν αυξήσει τους φόρους, από πού θα βρει τα χρήματα να το κάνει;». 

Καλύτεροι μισθοί και νέο ΕΣΥ 

Στη ΝΔ, το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη δεύτερη τετραετία έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Εκτός από την έμφαση στην αύξηση μισθών, που θα αποτελεί κεντρική στόχευση, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων, με πιο αξιοσημείωτη, ίσως, το πλάνο της υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων για τη συνολική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

«Χτίζουμε τη στρατηγική μας αντιμετωπίζοντας την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα αποτελέσει πρόκριμα για την επόμενη κάλπη», σχολίασε συνεργάτης του Πρωθυπουργού. 

Η στρατηγική και το δίλημμα

Πάνω στις ράγες αυτής της στρατηγικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει εκ νέου γιατί θεωρεί τις κάλπες της απλής αναλογικής μια «νάρκη του ΣΥΡΙΖΑ» και να επαναλάβει τον στόχο για αυτοδύναμη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές. Ωστόσο, το δίλημμα προς τους πολίτες αναμένεται να τεθεί με ένταση από τις πρώτες κάλπες και θα είναι «αστάθεια ή σταθερότητα». 

«Εν τέλει, θα πούμε στους πολίτες ότι σε μια εποχή αστάθειας, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι κάποιος που μπορεί να κρατά σταθερά το τιμόνι και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να χρειάζονται παζάρια με άλλους», ανέφερε ο ίδιος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος μετέχει στις προεκλογικές διεργασίες.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...