578
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το ρεύμα στις αρχές Μαΐου θεωρούνται σημείο καμπής για τη δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ | CreativeProtagon

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί – βλέπει να πιάνουν τόπο τα κοινωνικά μέτρα

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 10:31
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το ρεύμα στις αρχές Μαΐου θεωρούνται σημείο καμπής για τη δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ
|CreativeProtagon

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί – βλέπει να πιάνουν τόπο τα κοινωνικά μέτρα

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 10:31

Οι τεράστιες επιβαρύνσεις και η απόγνωση που προκάλεσαν σε πολλά νοικοκυριά οι λογαριασμοί του ρεύματος τον χειμώνα και την άνοιξη που μας πέρασε, και όχι οι υποκλοπές, ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία της κυβέρνησης μέσα στο 2022, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές κάνοντας μια αποτίμηση των τελευταίων, θετικών για τη ΝΔ, δημοσκοπικών ευρημάτων.

Οπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα που αποτυπώνει την εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) από την Pulse, η ΝΔ μπήκε στον περασμένο χειμώνα με ένα ποσοστό 35% τον Νοέμβριο του 2021. Η εκτίναξη όμως των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που έλαβε τεράστιες διαστάσεις ειδικά προς την άνοιξη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, συνέβαλε στην υποχώρηση των ποσοστών για το κυβερνών κόμμα. Η ΝΔ έπεσε στο 32% τον Μάρτιο και στο 32,5% τον Μάιο, όταν με καθυστέρηση, όπως έχει παραδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώθηκαν από τον ίδιο και άρχισαν να εφαρμόζονται τα εκτεταμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην τελευταία μέτρηση της Pulse που παρουσιάστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ βρίσκεται δύο μονάδες πάνω από το ποσοστό που καταγράφηκε τον Μάιο, από το 32,5% ανέβηκε στο 34,5%, ενώ η κάμψη του 1% (μεταξύ Ιουλίου και αρχών Σεπτεμβρίου) που αποδόθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών, αποδείχθηκε προσωρινή: τα ποσοστά της ΝΔ ανέβηκαν μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο υψηλότερη σημείο που έχουν μετρηθεί από την ίδια εταιρεία εντός του τρέχοντος έτους.

Το γράφημα με τις μετρήσεις της Pulse σε βάθος 12 μηνών παρουσιάστηκε από τον ΣΚΑΪ στις 21 Σεπτεμβρίου

Το «πάθημα» του περσινού χειμώνα ίσως να έγινε «μάθημα» και αρμόδια στελέχη σημείωναν ότι το τεράστιο σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και των νοικοκυριών πέτυχε την αντιστροφή της δυσαρέσκειας που υπήρχε για την κυβέρνηση την άνοιξη και ότι αυτή η τάση δεν επηρεάστηκε τελικά από την υπόθεση των υποκλοπών.

Η τάση αυτή, που άρχισε με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα στις 5 Μαΐου, συνεχίστηκε κατά τα ίδια στελέχη και μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Στο Μαξίμου, η εκτίμηση εντός της εβδομάδας ήταν ότι στο σημείο που βρισκόμαστε υπάρχει «δυναμική ανόδου των ποσοστών της κυβέρνησης» η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρεία κοινωνική αναφορά των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν και θα ξεδιπλώνονται καθώς μπαίνουμε σε έναν ακόμη πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και ο Ερντογάν

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ανάμεσα στην πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική, και στη δεύτερη με ενισχυμένη αναλογική που θα δίνει δυνατότητα αυτοδυναμίας με 38%, οι πολίτες θα σταθμίσουν διάφορα πράγματα. Ενα από αυτά, όπως λένε, είναι ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων θα υπάρχει στη χώρα υπηρεσιακός Πρωθυπουργός απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν, και όχι ο κ. Μητσοτάκης που χειρίστηκε με επιτυχία, όπως σημειώνουν, τα εθνικά θέματα κατά τα τελευταία χρόνια, φέροντας ως παράδειγμα και την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το δίλημμα των εκλογών που αναπόφευκτα θα διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης θα είναι «συνεχίζουμε με Μητσοτάκη ή ξαναγυρίζουμε σε Τσίπρα», τονίζοντας πως η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις (8% στη μέτρηση της Pulse) δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι «βολές» κυβερνητικών στελεχών προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς υποστηρίζουν ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις «όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά έχασε τη δυναμική που είχε όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, ενώ σήμερα τα ποσοστά του εμφανίζουν είτε στασιμότητα, είτε πτώση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...