497
Αγόρι δυόμισι ετών δροσίζεται σε σιντριβάνι του Τόκιο, καθώς στην πόλη σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί από το 1875 | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Για έβδομη ημέρα πλήττει την Ιαπωνία ο χειρότερος καύσωνας εδώ και 147 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 12:10
Αγόρι δυόμισι ετών δροσίζεται σε σιντριβάνι του Τόκιο, καθώς στην πόλη σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί από το 1875
| REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Για έβδομη ημέρα πλήττει την Ιαπωνία ο χειρότερος καύσωνας εδώ και 147 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 12:10

Ο χειρότερος καύσωνας εδώ και 147 χρόνια εξακολουθεί να πλήττει για έβδομη ημέρα το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ιαπωνίας, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να περιορίσουν όσο γίνεται την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην περιοχή γύρω από το Τόκιο, η θερμοκρασία παραμένει εδώ και μία εβδομάδα πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν προβλέπεται να αλλάξουν το Σαββατοκύριακο. Διευκρινίζεται ότι η περιοχή έχει εξαιρετικά υψηλή υγρασία και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι αίσθηση της ζέστης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στην πόλη Ναγκόγια, στη δυτική Ιαπωνία, το θερμόμετρο προβλέπεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τη θερμοκρασία να εκτιμάται ότι θα πέσει τη Δευτέρα.

Στην πόλη Ισεζάκι το θερμόμετρο έδειξε σήμερα 40,3 βαθμούς, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος στην Ιαπωνία, ενώ στο κέντρο του Τόκιο το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο ένας πάνω στον άλλο, οι κάτοικοι του Τόκιο προσπαθούν να δροσιστούν σε δημόσια ανοιχτή πισίνα, REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Οι αρχές της Ιαπωνίας δεν εξέδωσαν προειδοποίηση για ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω αύξησης και των τιμών ενέργειας, γεγονός που αυξάνει τις εκκλήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επιμείνουν και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να χαλαρώσουν τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Καθώς αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας, παρακαλώ βγάλτε τις μάσκες σας στους εξωτερικούς χώρους αν είστε μακριά από άλλους και δεν μιλάτε», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σίετζι Κιχάρα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, όπου ζουν συνολικά 37 εκατ. άνθρωποι, το σύστημα ηλεκτροδότησης έφτασε στα όριά του την Πέμπτη. Ομως η κατάσταση βελτιώθηκε την Παρασκευή, χάρη στα μέτρα που υιοθέτησαν οι Αρχές.

Με καλοκαιρινό κιμονό, ομπρέλα και ανεμιστηράκι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, η μάσκα για τον κορονοϊό, παραμένει υποχρεωτική και οι πολίτες σέβονται το μέτρο της κυβέρνησης, REUTERS/Issei Kato

Κάποια εργοστάσια μείωσαν τον χρόνο λειτουργίας τους και εταιρείες ζήτησαν από τους εργαζόμενους να θέσουν εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα που δεν χρησιμοποιούνται. Σε μερικούς σταθμούς τρένων οι κυλιόμενες σκάλες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ ένα λούνα παρκ στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, έσβησε τα φώτα του τροχού του στη διάρκεια της νύχτας.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει συχνά τα καλοκαίρια υψηλές θερμοκρασίες. Πέρυσι πολλά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της ζέστης, όμως το κύμα καύσωνα του φετινού Ιουνίου έσπασε όλα τα ρεκόρ και βρήκε τις αρχές απροετοίμαστες.

Η ζέστη ακολούθησε μια σύντομη εποχή των βροχών, η οποία σε κάποιες περιοχές της Ιαπωνίας διήρκησε μόλις δύο εβδομάδες, αφήνοντας σχεδόν άδεια τα φράγματα και αναγκάζοντας τις αρχές κάποιων περιοχών να ζητήσουν από τους πολίτες να μη σπαταλούν το νερό.

Το ευχάριστο είναι ότι ενδέχεται να περάσει τροπική καταιγίδα από την Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να ρίξει τη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News