311
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν | John Macdougall/Pool via REUTERS

Για ελλειψη εμβολίων μέχρι τα μέσα του έτους ανησυχεί η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 22:58
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν
|John Macdougall/Pool via REUTERS

Για ελλειψη εμβολίων μέχρι τα μέσα του έτους ανησυχεί η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 22:58

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με το εάν οι ποσότητες εμβολίων κατά του κορονοϊού επαρκούν προκειμένου να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός έως τα μέσα του έτους.

Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU), η καγκελάριος φέρεται να είπε: «Το ερώτημα είναι, έχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια; Είναι κρίσιμα τα δύο πρώτα τρίμηνα. Από το τρίτο τρίμηνο θα είναι πιθανότερο να μπορούμε να δώσουμε κάτι, παρά ότι θα χρειαζόμαστε επιπλέον».

Σύμφωνα με την Bild, η καγκελάριος ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της ΚΟ να μην ψάχνουν να  βρουν  ψεγάδια στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για την προμήθεια εμβολίων. Τον επαίνεσε μάλιστα για την διαχείριση της κρίσης.

Αναφορά στις ελλείψεις εμβολίων έκανε νωρίτερα σήμερα και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, επισημαίνοντας πως  σε ό,τι αφορά τη νέα παραγγελία των εμβολίων των BioNTech/Pfizer από την ΕΕ, «υπήρχε η ανάγκη διόρθωσης, διαφορετικά δεν θα υπήρχε η νέα παραγγελία». Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πότε θα παραδοθεί η νέα παραγγελία.

Νωρίτερα την Τρίτη η Bild είχε μεταφέρει τις ανησυχίες της Μέρκελ για την μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία που εντοπίζεται πλέον και σε  ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε αυτόν τον βρετανικό ιό, τότε μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα. Χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα ακόμη εβδομάδες σκληρών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Πάντως, το Reuters έδωσε μια κάπως διαφορετική εκδοχή. Τρία πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν στο διεθνές πρακτορείο ότι η Μέρκελ δεν μίλησε συγκεκριμένα για παράταση του lockdown μέχρι τον Απρίλιο και ότι δεν προειδοποίησε για δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία.

Αντιθέτως, «η Μέρκελ είπε ότι οι επόμενες οκτώ με δέκα εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, αν το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Βρετανία εξαπλωθεί στη Γερμανία», αποκάλυψε ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα και πρόσθεσε ότι η καγκελάριος αναφέρθηκε σε δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία, εξαιτίας του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...