400
Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν σε φωτογραφία της φυλακής, το 2018 | .

Αυτός που δολοφόνησε τον Τζον Λένον για να γίνει διάσημος!

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 17:01
Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν σε φωτογραφία της φυλακής, το 2018
|.

Αυτός που δολοφόνησε τον Τζον Λένον για να γίνει διάσημος!

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 17:01

Εχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από εκείνο το παγωμένο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 όταν ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν σκότωσε εν ψυχρώ το διασημότερο «σκαθάρι» έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι δολοφόνησε τον Λένον για να γίνει διάσημος. «Ένιωθα ότι σκοτώνοντας τον Τζον Λένον θα γινόμουν κάποιος και αντί για αυτό έγινα δολοφόνος. Και οι δολοφόνοι δεν είναι “κάποιοι”», είχε πει το 2010.

Ο Τσάπμαν, λοιπόν, άκουσε πρόσφατα το αρμόδιο συμβούλιο φυλακής κοντά στο Μπάφαλο των ΗΠΑ να απορρίπτει για μια ακόμη φορά την αίτηση του για αποφυλάκιση υπό όρους.

Αυτή ήταν 11η κατά σειρά απόρριψη ισάριθμων αιτημάτων του δολοφόνου του Λένον ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Τώρα, ο Αμερικανός θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια προτού υποβάλει εκ νέου το αίτημα.

Ο 65χρονος πλέον Τσάπμαν πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη και τραυμάτισε θανάσιμα τον Τζον Λένον, έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Μαζί με τον Λένον βρισκόταν και η γυναίκα του, Γιόκο Όνο, που φυσικά αντιτίθεται ακόμα στην αποφυλάκιση του Τσάπμαν.

Ο Τζόν Λέον και πρωτοσέλιδο εφημερίδας μετά την δολοφονία του. «Είμαι ένοχος» είχε δηλώσει τότε ο εικονιζόμενος Τσάπμαν κάνοντας λόγο για «θέλημα Θεού»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Τζόνας Χέρμπσμαν, υπέβαλε στο αρμόδιο συμβούλιο σχόλια τα οποία «συνάδουν με τις προηγούμενες επιστολές της».

Την προηγούμενη φορά που ο Τσάπμαν είχε καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, το 2018, στην ακροαματική διαδικασία είχε πει: «Πριν από 30 χρόνια δεν θα έλεγα ότι ένιωθα ντροπή και τώρα ξέρω τι είναι ντροπή. Είναι όταν καλύπτεις το πρόσωπό σου και δεν θες να ζητήσεις τίποτα».

Επέλεξε τον Λένον επειδή «φαινόταν πιο προσιτός», καθώς το κτίριο στο οποίο έμενε δεν ήταν «τόσο “απομονωμένο” όπως άλλων διάσημων. Αν δεν ήταν ο Λένον, θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος». Το 2018 είχε μιλήσει για μια «μάχη μέσα του» για το αν θα σκότωνε τελικά τον Τζον Λένον, κάτι που έκανε λίγες ώρες αφότου το πρώην μέλος των Beatles του είχε δώσει αυτόγραφο σε δίσκο.

«Θυμάμαι ότι είχα σκεφτεί: “Εχεις τον δίσκο τώρα. Κοίτα τον, τον υπέγραψε, απλά πήγαινε σπίτι”. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση απλά να γυρνούσα στο σπίτι», είχε δηλώσει.

Ο Τσάπμαν είχε αναφέρει ότι όταν αποφυλακιστεί θα ήθελε να δουλέψει με έναν ιερέα καθώς δηλώνει βαθιά θρησκευόμενος. Παραμένει παντρεμένος με την Γκλόρια με την οποία είχαν κάνει τον γάμο τους 18 μήνες προτού δολοφονήσει τον Λένον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...