216
Η Γη θα βρεθεί την Τρίτη το βράδυ ανάμεσα στον Αρη και τον Ηλιο | _NASA

Γη, Αρης και Ηλιος έχουν απόψε ραντεβού 

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 13:33
Η Γη θα βρεθεί την Τρίτη το βράδυ ανάμεσα στον Αρη και τον Ηλιο
|_NASA

Γη, Αρης και Ηλιος έχουν απόψε ραντεβού 

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 13:33

Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς τους, η Γη και ο Αρης άλλοτε απομακρύνονται και άλλοτε πλησιάζουν η μία τον άλλον. Εξ ου και η NASA ξεκινά τις αποστολές της στον Κόκκινο Πλανήτη όταν αυτός βρίσκεται σε φάση προσέγγισης με τη Γη, ώστε να μειώνεται η διάρκεια του ταξιδιού.

Τον φετινό Οκτώβριο, Γη και Αρης βρίσκονται σε μια σπάνια φάση προσέγγισης, γεγονός που παράγει διάφορα ενδιαφέροντα φαινόμενα.

Πριν από λίγες μέρες (στις 6 Οκτωβρίου) οι δύο πλανήτες πλησίασαν ο ένας τον άλλο σε απόσταση 62,07 εκατ. χλμ., που ήταν η κοντινότερη των τελευταίων 17 ετών. Η Γη και ο Αρης δεν θα έρθουν ξανά τόσο κοντά τα επόμενα δεκαπέντε έτη.  

Εκτός από την προσέγγισή τους, η κίνηση των δύο πλανητών προκαλεί ένα ακόμη φαινόμενο, που σημειώνεται κάθε 26 μήνες και οι επιστήμονες ονομάζουν «αντίθεση».

Κατά τη διάρκεια της «αντίθεσης» ο Αρης στέκεται ακριβώς απέναντι από τον Ηλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και στο μητρικό μας άστρο. 

Η φετινή «αντίθεση» θα λάβει χώρα το βράδυ της Τρίτης.

Πιο φωτεινός από ποτέ, ο Αρης θα φαίνεται ακόμη και με γυμνό μάτι, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, σε νοτιοανατολική κατεύθυνση στον ουρανό (στον σύνδεσμο εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...