206
Ιδού η επίμαχη πέτρινη στήλη | BBC

Γεωργός στο Βέλγιο άλλαξε τα σύνορα με τη Γαλλία για να κάνει τη δουλειά του

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 21:51
Ιδού η επίμαχη πέτρινη στήλη
|BBC

Γεωργός στο Βέλγιο άλλαξε τα σύνορα με τη Γαλλία για να κάνει τη δουλειά του

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 21:51

Σε άλλες εποχές ένα τέτοιο περιστατικό θα γινόταν αιτία για διπλωματικά διαβήματα, αλληλοκατηγορίες ακόμα και αφορμή πολέμου. Στις μέρες μας μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου προκάλεσε απλώς μερικά χαμόγελα.

Ολα ξεκίνησαν όταν ένας περιπατητής στο δάσος παρατήρησε ότι η πέτρινη κολώνα που βρίσκεται ακριβώς πάνω στο σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες είχε μετακινηθεί κατά 2,29 μέτρα, μεγαλώνοντας ελάχιστα την επικράτεια του Βελγίου σε βάρος αυτής της Γαλλίας.

Δράστης αυτής της αλλαγής συνόρων, όπως ανέφερε το BBC,  ήταν ένας βέλγος γεωργός, ο οποίος είχε αγανακτήσει από την παρουσία της πέτρινης στήλης πάνω στην πορεία του τρακτέρ του. Οπότε έκανε κάτι απλό: την μετακίνησε για να κάνει τη δουλειά του.

Οι βελγικές αρχές σκοπεύουν να επικοινωνήσουν με τον γεωργό για να του ζητήσουν να επιστρέψει τη στήλη στην αρχική της θέση. Αν δεν συμβεί αυτό, της υπόθεσης θα επιληφθεί το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο θα πρέπει να συγκαλέσει μία κοινή γαλλοβελγική επιτροπή για τα σύνορα κάτι που έχει να γίνει από το 1930, ενώ θα υπάρξουν και κυρώσεις για τον γεωργό αν αρνηθεί να συμμορφωθεί

Το σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες που έχει μήκος 620 χιλιόμετρα καθορίστηκε με συνθήκη το 1820, πέντε χρόνια μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Η επίμαχη πέτρινη στήλη χρονολογείται από το 1819.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...