468
«Με τη ρύθμιση που ψηφίζουμε αφαιρείται αυτομάτως η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ο μεγάλος βραχνάς», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης | InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεωργιάδης: Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα επανέλθουνε στα προ κρίσης επίπεδα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 11:41
«Με τη ρύθμιση που ψηφίζουμε αφαιρείται αυτομάτως η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ο μεγάλος βραχνάς», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης
|InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεωργιάδης: Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα επανέλθουνε στα προ κρίσης επίπεδα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 11:41

Την προσεχή εβδομάδα θα ψηφιστεί η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός εξήγησε ότι από τον Ιούλιο και για έναν χρόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα ισχύει στην Ελλάδα και «αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα επανέλθουνε στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι επιχειρηματικοί λογαριασμοί έχουν ήδη δει μηνιαίως μείωση και πως τώρα, «με τη ρύθμιση που ψηφίζουμε θα είναι αυτόματη σε όλους, γιατί αφαιρείται αυτομάτως η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ο μεγάλος βραχνάς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με το μέτρο αυτό η Ελλάδα κινείται εκτός του υφιστάμενου πλαισίου στην Ευρώπη, «δείχνοντας» της τον δρόμο. Η γηραιά ήπειρος «δυστυχώς πηγαίνει αργά σε αυτό το θέμα», σημείωσε, εκτιμώντας πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το ελληνικό μοντέλο έως τον Οκτώβριο.

«Στο μάξιμουμ θα λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες»

Εξάλλου, αναφερθείς στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα μας «τρέχει» πάρα πολύ γρήγορα και ότι σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα επιτρέπει στην Ελλάδα να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προσέθεσε ακόμη ότι η εξάρτηση της χώρας μας σε ρωσικό φυσικό αέριο είναι σχετικά μικρή και πως ήδη από φέτος το χειμώνα μέσω Ρεβυθούσας «θα έχουμε επαρκείς ποσότητες».

Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν έχει κλείσει καμία και όσες μπορούν να λειτουργήσουν, λειτουργούν και θα λειτουργούν «στο μάξιμουμ».

Τομ προσεχή χειμώνα, συμπλήρωσε, ο καθένας στην Ευρώπη «θα κάψει ό,τι βρει» αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι καλό για τους στόχους που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή. «Ο χειμώνας του 2022-2023 θα είναι ένας χειμώνας στην Ευρώπη που ο καθένας θα κάψει ό,τι βρει. Αυτή είναι η πραγματικότητα για να το πω λαϊκά. Δεν είναι καλό, θα μας πάει πίσω στους στόχους της κλιματικής αλλαγής» είπε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι εν μέσω της επείγουσας κατάστασης που δημιουργεί ο πόλεμος, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πέσει μέσα σε αριθμό από την Α’ Δημοτικού»

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την εκτίμησή του ότι τα υπερκέρδη των εταιριών που πρέπει να φορολογηθούν κατά 90% φτάνουν τα 1,5 εκατ. ευρώ.

«Δίνετε μια στο δισεκατομμύριο να έχει πει αριθμό (ο κ. Τσίπρας) και να έχει πέσει μέσα; Δεν πρέπει να έχει πέσει μέσα σε αριθμό από την Α’ Δημοτικού. Αμφιβάλω αν ξέρει πρόσθεση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν έχει περάσει από την Ελλάδα μεγαλύτερος πολιτικός υπόδουλος των μεγάλων συμφερόντων.

Για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας ανέφερε ότι η ΡΑΕ έχει εκτιμήσει σε περίπου 500 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους και πως θα φορολογηθεί το 90% στα πραγματικά ποσά, «ακριβώς όπως το έχει πει ο κύριος Πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...