408
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση ελέγχουν τα μέτρα για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στα εστιατόρια | Twitter/AdonisGeorgiadis

Αδωνις Γεωργιάδης: Ετσι -και τότε- θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 11:04
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση ελέγχουν τα μέτρα για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στα εστιατόρια
|Twitter/AdonisGeorgiadis

Αδωνις Γεωργιάδης: Ετσι -και τότε- θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 11:04

Ολο και πιο κοντά στην επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης –που ως γνωστόν έκλεισαν μέσα σε μια νύχτα τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού– βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί. Μάλιστα και πάλι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προγραμματιστεί, δηλαδή νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

Με ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η μελέτη για την οργάνωση των χώρων των εστιατορίων με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

«Με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση το Σάββατο ολοκληρώσαμε τη μελέτη της οργανώσεως του χώρου των εστιατορίων, με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Στόχος η διατήρηση του 80% της προηγούμενης δυναμικότητας. Όλα θα πάνε καλά. Ευχαριστώ και τους εθελοντές μας για τη βοήθειά τους», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων κι ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, θα δούμε αν μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος περιέγραψε το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης, ώστε αυτά να μπορέσουν να έχουν επαρκή για τη βιωσιμότητά τους χωρητικότητα.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης, που θα κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη, είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1. Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

2. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.

3. Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.

4. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

5. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...