309
Ο Φίλιπ Χόφμαν, επιστήμονας της γερμανικής CureVac, εργάζεται για το εμβόλιο του κορονοϊού | Reuters

Γερμανική εταιρεία που ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό θέλει να παρακάμψει τις μαζικές κλινικές δοκιμές

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 14:22
Ο Φίλιπ Χόφμαν, επιστήμονας της γερμανικής CureVac, εργάζεται για το εμβόλιο του κορονοϊού
|Reuters

Γερμανική εταιρεία που ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό θέλει να παρακάμψει τις μαζικές κλινικές δοκιμές

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 14:22

Μία γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο για τον κορονοϊό και είχε προκαλέσει έντονη διαμάχη ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ για το προϊόν της, ανακοίνωσε ότι οι έρευνές της βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και θέλει να παρακάμψει τις απαιτούμενες κλινικές δοκιμές και συγκεκριμένα τη φάση τρία.

Στη φάση αυτή γίνεται σε ανθρώπους, και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό, προκειμένου να διαπιστωθούν ακόμη περισσότερο η ασφάλεια και οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Επιπλέον, «σετάρεται» καλύτερα το ποσοστό ανταπόκρισης στο φάρμακο.

Την πρόθεση της εταιρείας δήλωσε στα βελγικά ΜΜΕ ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η CureVac είναι μία από τις περίπου 30 εταιρείες στον κόσμο που συμμετέχουν στην κούρσα για το εμβόλιο του κορονοϊού. Τον περασμένο μήνα, για αυτόν τον σκοπό, η Κομισιόν τής έδωσε 80 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το Politico.

O Ντίτμαρ Χοπ, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Γερμανίας, ο οποίος κατέχει το 80% της CureVac, έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και το φθινόπωρο, τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες διεθνώς τονίζουν ότι χρειάζεται ένα με δύο χρόνια για την κυκλοφορία του στην αγορά – αν βρεθεί.

Ολα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η φάση ένα των κλινικών δοκιμών τον Ιούνιο ή Ιούλιο, δήλωσε ο Ζαν Στεφέν, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας. Σε αυτή τη φάση, γίνονται οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους και ελέγχεται η ασφάλεια του εμβολίου και η δόση.

Στη φάση δύο, η εταιρεία θα το δοκιμάσει σε 2.000-3.000 ασθενείς στην Ευρώπη.

Η εταιρεία θα διαπραγματευτεί την παράκαμψη της φάσης τρία, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος της ασθένειας.

Οι ερευνητές της εταιρείας χρησιμοποιούν μία «πολλά υποσχόμενη τεχνολογία» για το συγκεκριμένο εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA.

Παρόμοια πλατφόρμα χρησιμοποιεί και μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Moderna, που ξεκίνησε τις δικές της κλινικές δοκιμές τον Μάρτιο.

Μέχρι τώρα, δεν έχουν βρεθεί εμβόλια με αγγελιαφόρο RNA για μολυσματικές ασθένειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...