599
Ο Αρμιν Λάσετ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, αφού οριστικοποιήθηκε ότι αυτός θα διεκδικήσει τη θέση της Ανγκελα Μέρκελ | Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Και επίσημα ο ευρωπαϊστής Αρμιν Λάσετ για διάδοχος της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 15:00
Ο Αρμιν Λάσετ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, αφού οριστικοποιήθηκε ότι αυτός θα διεκδικήσει τη θέση της Ανγκελα Μέρκελ
| Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Και επίσημα ο ευρωπαϊστής Αρμιν Λάσετ για διάδοχος της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 15:00

Ηταν ένα θρίλερ μέσα στο θρίλερ των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου: ποιος θα ήταν ο εκλεκτός του συνασπισμού CDU/CSU για την καγκελαρία, ποιος με, λίγα λόγια, θα διεκδικούσε για λογαριασμό της γερμανικής Κεντροδεξιάς να συνεχίσει την πολιτική ηγεμονία της Ανγκελα Μέρκελ;

Οι διαπραγματεύσεις έδιναν και έπαιρναν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, ακολούθησαν άλλες συζητήσεις και τελικά αποφασίστηκε: Ο Αρμιν Λάσετ, θα είναι ο υποψήφιος, μετά την επιβεβαίωση της στήριξής του από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο «σκληροπυρηνικός» Μάρκους Ζέντερ, αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, αποχώρησε τελικά από την κούρσα.

Τώρα απομένει να φανεί κάτι άλλο: αν οι Χριστιανοκοινωνιστές θα στηρίξουν πραγματικά την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παρακάμπτοντας την πικρία τους ότι αγνοήθηκε ο δημοφιλής σε όλη τη Γερμανία αρχηγός τους, Ζέντερ –ήδη στελέχη τους προειδοποίησαν με νόημα ότι την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει το CDU που επέβαλε την υποψηφιότητα του Λάσετ.

Οπως παρατήρησε η Deustche Welle, ο πάντα μετριοπαθής Λάσετ κέρδισε, παρόλο που στα γκάλοπ προηγείτο με διαφορά ο Ζέντερ, ακολουθώντας πιστά τον στόχο του και με στοχευμένες κινήσεις που τιμωρούσαν όσους έκαναν το λάθος να τον υποτιμήσουν. Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν η τελευταία συνέντευξή του στην Bild όταν τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει στην ομαδική προσπάθεια και δεν καταφεύγει σε «βρωμιές». Για «βρωμιές» κατηγορούσε τον Ζέντερ ο προκάτοχός του στην ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών και σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, το 2012, καθώς υποπτευόταν ότι ο ανερχόμενος Ζέντερ πριόνιζε την καρέκλα του.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς, κεντρώας  γραμμής που ακολουθεί η Ανγκελα Μέρκελ. Ο Λάσετ ήταν παλιά υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στο κρατίδιο και οι άσπονδοι φίλοι του του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Τουρκο-Αρμιν», αν και δεν είχε σχέση με την Τουρκία. Το 2010, οι δημοσκοπήσεις τον ανέδειξαν «δημοφιλέστερο υπουργό» της τοπικής κυβέρνησης.

Το 2017, o Λάσετ οδήγησε τους Χριστιανοδημοκράτες σε νέα, μεγάλη νίκη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Στον προεκλογικό αγώνα αγνόησε τις παραινέσεις να επιδείξει σκληρή γραμμή στο Προσφυγικό και να κρατήσει αποστάσεις από την καγκελάριο. Το 2020 πάντως, όταν η Αγκυρα άνοιγε τα σύνορα στον Εβρο για όσους ήθελαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Λάσετ πήρε ξεκάθαρη θέση: «Οποιος παραβιάζει τα σύνορα παράνομα, θα επιστρέφει στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να τον φροντίζουν, όχι να τον καταδιώκουν. Οταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, μπορεί να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό ορίζει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Τον Αύγουστο του 2020, ο Λάσετ βρέθηκε στη Μόρια, αλλά η επίσκεψη δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, η αστυνομία επενέβη και τελικά οι επισκέπτες από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν για να μεταφερθούν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Κάποιοι είπαν ότι είχε διαδοθεί στον καταυλισμό η εσφαλμένη πληροφορία ότι θα έφτανε εκεί «ο καγκελάριος της Γερμανίας» κι εκείνοι θέλησαν να του μεταφέρουν την οργή τους για τον εγκλεισμό τους στη Μόρια.

Αυτοδημιούργητος στην πολιτική

Ο νέος ισχυρός άνδρας της γερμανικής Κεντροδεξιάς δεν έχει σχέση με πολιτικά «τζάκια». Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος, η μητέρα του νοικοκυρά. Μεγάλωσε στο Ααχεν, σπούδασε Νομικά στη Βόννη και στο Μόναχο, είχε ενεργό συμμετοχή στην καθολική ενορία της γειτονιάς του, ενώ αγαπημένο του χόμπι ήταν η ενασχόληση με το καρναβάλι.

Εργάστηκε για λίγα χρόνια ως δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων ως αρχισυντάκτης του εκκλησιαστικού εντύπου Kirchenzeitung. «Εκτός από τον καθολικισμό, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ιδιαίτερης πατρίδας του σημάδεψε τον Λάσετ», γράφει ο Στέφαν Μαρξ σε άρθρο του για το πολιτικό ίδρυμα Κόνραντ Αντεναουερ. «Από μικρός κατανόησε τι σημαίνει να σκέφτεσαι πέρα από εθνικά σύνορα, να πηγαίνεις για μπάνιο στο Βέλγιο ή για ψώνια στην Ολλανδία. Η Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων είναι το νήμα που διατρέχει την πολιτική του σταδιοδρομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...