Ο Ολαφ Σολτς σε προεκλογική συγκέντρωση στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν | REUTERS/Fabian Bimmer
Επικαιρότητα

Γερμανία: Τρίτο κόμμα το SPD σε νέα δημοσκόπηση

Μετά τις ήττες τους στις πρόσφατες τοπικές εκλογές σε δύο κρατίδια, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα φαίνεται πως έχει χάσει έδαφος και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά ο Ολαφ Σολτς παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός για τη θέση του καγκελάριου
Protagon Team

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών στα κρατίδια του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στις οποίες θριάμβευσε το CDU και έχασαν οι Σοσιαλδημοκράτες, αντικατοπτρίζει η νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αυτήν, το SPD καταποντίζεται στην τρίτη θέση, ενώ στους κερδισμένους συγκαταλέγονται η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) και οι Πράσινοι.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το «Trendbarometer», που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL/n-tv, το CDU/CSU προηγείται με 28% (24% στις εκλογές του 2021) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 23% (14% στις εκλογές).

Το SPD περιορίζεται στο 21% (25,7%), ενώ απώλειες καταγράφουν ακόμη το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 7% (11,5%) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 9% (10,3%). Η Αριστερά βρίσκεται ακόμη πιο μακριά από το εκλογικό μέτρο, με 4% (4,9%).

Στην απευθείας επιλογή καγκελάριου πάντως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Ολαφ Σολτς εξασφαλίζει την προτίμηση του 41% των ψηφοφόρων, ενώ ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς μόνο του 19%.

Επιπλέον, το 20% των ψηφοφόρων εμπιστεύεται τους Πράσινους, το 13% το SPD και το 12% τη Χριστιανική Ενωση.