216
Με... μισό μάτι κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις η Μέρκελ, που εμφανίζουν το κόμμα της σε ιστορικό χαμηλό δημοφιλίας | Reuters

Γερμανία: Στο ναδίρ το κόμμα της Μέρκελ και σενάρια πρόωρων εκλογών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2019, 15:43
Με... μισό μάτι κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις η Μέρκελ, που εμφανίζουν το κόμμα της σε ιστορικό χαμηλό δημοφιλίας
|Reuters

Γερμανία: Στο ναδίρ το κόμμα της Μέρκελ και σενάρια πρόωρων εκλογών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2019, 15:43

Οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η συμμαχία Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέχρι το 2021, εντείνονται στη Γερμανία, όχι μόνο λόγω αναταραχών στο SPD, αλλά και λόγω της ραγδαίας πτώσης της αποδοχής του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου, με το κόμμα να βρίσκεται πλέον πίσω από τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Forsa, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει πλέον 24%, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Το SPD παραμένει στο ιστορικό του χαμηλό 12%, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το ακροδεξιό κόμμα AfD, με πολλά στελέχη του SPD να θέλουν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι, που ενισχύονται από την εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή παραμένουν πρώτο κόμμα, εξασφαλίζοντας το 27% των ψήφων, με πολλούς αναλυτές πλέον να βλέπουν πλέον μεγάλες πιθανότητες να διεξαχθούν ομοσπονδιακές εκλογές το 2020.

Αν ο συνασπισμός της Μέρκελ «καταρρεύσει», η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας ή μιας συμμαχίας τριών παρατάξεων, όπως αναφέρει το Reuters.

Και τα τρία σενάρια θα μπορούσαν, μάλιστα, να επιταχύνουν την αποχώρηση της Μέρκελ που έχει ήδη μεταβιβάσει τη «σκυτάλη» για την ηγεσία του CDU στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...