274
Εικόνα από μία από τις συναυλίες, που έδωσε στη δημοσιότητα το πανεπιστήμιο του Χάλε | Twitter

Γερμανία: Πείραμα με 4.000 θεατές για να δουν αν μεταδίδεται ο κορονοϊός σε συναυλίες

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2020, 14:26
Εικόνα από μία από τις συναυλίες, που έδωσε στη δημοσιότητα το πανεπιστήμιο του Χάλε
|Twitter

Γερμανία: Πείραμα με 4.000 θεατές για να δουν αν μεταδίδεται ο κορονοϊός σε συναυλίες

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2020, 14:26

Μοναδικό πείραμα στον κόσμο ξεκίνησαν επιστημόνες στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Χάλε με τη συμμετοχή 4.000 ανθρώπων για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλής η διοργάνωση συναυλιών σε κλειστό χώρο την εποχή του κορονοϊού.

Ο δημοφιλής στη Γερμανία τραγουδιστής της ποπ, Τιμ Μπέντζκο, βρέθηκε στη σκηνή της Αρένας της Λειψίας με την μπάντα του για τρεις συναυλίες μέσα σε μία ημέρα.

Σε κάθε συναυλία, τα μέτρα ήταν διαφορετικά, ως μέρος του πειράματος.

Στους συμμετέχοντες έγιναν δεκτά μόνο νεαρά και υγιή άτομα ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στη διάρκεια αυτών των πειραμάτων.

Ολοι οι εθελοντές που ήρθαν για τις συναυλίες αρχικά θερμομετρήθηκαν. Φορούσαν όλοι μάσκα τύπου FFP2 και έφεραν μια συσκευή η οποία επιτρέπει να ανιχνεύονται όλες οι μετακινήσεις τους και οι επαφές τους μέσα στην αίθουσα.

Με φθορίζοντα απολυμαντικά προϊόντα στα χέρια τους, έδειξαν ποιες επιφάνειες ακουμπούσαν συχνότερα οι συμμετέχοντες. Μάλιστα το πανεπιστήμιο υπολόγισε και την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέονται από τους θεατές, αυτά τα μικρά μόρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές θέλουν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες, και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάδοση του ιού.

Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θέλουν να καθορίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν το φθινόπωρο.

Αναμένονται με ανυπομονησία από τους οργανωτές συναυλιών και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα και στην ψυχαγωγία.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στη Γερμανία και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πρόσφατα πως δεν βλέπει περιθώριο ελιγμών για τη χαλάρωση των περιορισμών αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...