375
Μέρκελ και Πούτιν στο Ανόβερο, στη Βιομηχανική Εκθεση του 2013, περιεργάζονται μια τεχνολογική... λιβελούλα | EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Γερμανία: Ουκρανία, Συρία, ενέργεια συζητούν Μέρκελ – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 18:42
Μέρκελ και Πούτιν στο Ανόβερο, στη Βιομηχανική Εκθεση του 2013, περιεργάζονται μια τεχνολογική... λιβελούλα
|EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Γερμανία: Ουκρανία, Συρία, ενέργεια συζητούν Μέρκελ – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 18:42

Τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα φιλοξενήσει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Κυριακή – η είδηση επιβεβαιώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ στις 18 Αυγούστου. Από κοινού οι δύο πολιτικοί ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις προς στον Τύπο, αλλά δεν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Ο Ζάιμπερτ δεν αποκάλυψε την ατζέντα τους, περιοριζόμενος στο γενικό πλαίσιο: «Θα συζητήσουν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος».

Καθώς ο Πούτιν και η Μέρκελ δύνανται να συζητούν μεταξύ τους απευθείας στα ρωσικά ή στα γερμανικά, η συζήτηση θα είναι ασφαλώς υψηλού επίπέδου, συνέχεια εκείνης που οι δύο πολιτικοί είχαν στο θέρετρο Σότσι της Ρωσίας προ τριμήνου περίπου, και θα περιστραφεί στο Συριακό, στο Ουκρανικό και οπωσδήποτε στα Ενεργειακά.

Τετραμερής για τη Συρία στην Τουρκία

Οι κινήσεις της Ρωσίας και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του κ. Πούτιν δείχνουν τον προγραμματισμό και τη μεθοδικότητά της αλλά και αντανακλαστικά: ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται την Αγκυρα το διήμερο 13-14 Αυγούστου και θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την προετοιμασία μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Αυτή η τετραμερής θα έχει ως θέμα τη Συρία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά ξεκινάει από το ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την εγγύηση και διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία και στην περιοχή γενικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι «οι υπουργοί θα συζητήσουν τις φάσεις της προετοιμασίας της σχεδιαζόμενης σε σύντομο χρονικό διάστημα διεξαγωγής της τετραμερούς συνάντησης κορυφής στην Τουρκία των προέδρων της Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας με θέμα τη διευθέτηση του συριακού ζητήματος».

Τα μέρη θα συζητήσουν τους τρόπους πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, «μέσω της περαιτέρω υποστήριξης του ενδοσυριακού εθνικού διαλόγου, στη βάση των γενικά αποδεκτών αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται επίσης ότι οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε άλλα επίκαιρα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στην Υπερκαυκασία, στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το πώς θα αναβαθμισθεί αποτελεσματικά η αμοιβαία συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...