307
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ένα από τα σύμβολα της Γερμανίας | EPA/CLEMENS BILAN

Γερμανία, η χώρα που ο κόσμος θαυμάζει περισσότερο από κάθε άλλη

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 10:23
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ένα από τα σύμβολα της Γερμανίας
|EPA/CLEMENS BILAN

Γερμανία, η χώρα που ο κόσμος θαυμάζει περισσότερο από κάθε άλλη

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 10:23

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Γερμανία βρέθηκε στη θέση της χώρας που θαυμάζουν περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, αφήνοντας να διαγκωνίζονται πιο χαμηλά στη λίστα τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Η ετήσια έρευνα της Gallup δίνει στη Γερμανία ποσοστό αποδοχής που φτάνει το 44%, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στο 33%, την Κίνα στο 32% και τη Ρωσία στο 30%. Ερωτήθηκαν από 1.000 άνθρωποι σε κάθε μία από τις 135 χώρες του δείγματος το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα δεδομένα, γράφει ο Guardian, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τραμπ, χάνουν έδαφος.

Αν και η χώρα ήταν πρώτη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα (εκτός από το 2011), μετά την εκλογή του Τραμπ έχασε 18 ολόκληρες μονάδες για να σταθεροποιηθεί γύρω στο 30%. Η κακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, με τους σχεδόν 150.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, αναμένεται να διαβρώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ΗΠΑ παίρνουν κακή βαθμολογία από τους ευρωπαίους παραδοσιακούς συμμάχους τους: το 61% κρίνει αρνητικά και μόλις το 24% θετικά τις πράξεις τους. Ακόμη και οι Βρετανοί στέκονται κατά μεγάλη πλειοψηφία αρνητικά (65% με 25% θετικές γνώμες) και οι Γερμανοί είναι ακόμη περισσότερο απορριπτικοί (78% αρνητικά και 12% θετικά).

Μόνο στην Αφρική τα πάνε καλά οι ΗΠΑ με 52% θετικές γνώμες, μια μεγάλη υποχώρηση σε μια δεκαετία, από το 89% του 2009, αμέσως μετά την εκλογή Ομπάμα.

Η έρευνα έρχεται, λοιπόν, να διαψεύσει αυτό που ισχυρίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ότι η χώρα του «είναι στην τέλεια θέση να ηγηθεί του ελεύθερου κόσμου».

Αντίθετα, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Gallup, Μοχάμεντ Γιούνις, «ο κόσμος βαθμολογεί καλύτερα τους ηγέτες που παρουσιάζουν με σαφήνεια τις θέσεις. Είτε την αγαπούν είτε τη μισούν, η καγκελάριος Μέρκελ ήταν από τους πιο προβλέψιμους ηγέτες στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο σύστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...