267
Επιβάτες περιμένουν τον συρμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου | REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Είσοδος στα μέσα μεταφοράς και την εργασία μόνο με πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 19:16
Επιβάτες περιμένουν τον συρμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου
|REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Είσοδος στα μέσα μεταφοράς και την εργασία μόνο με πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 19:16

Από σήμερα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2022, εκτός απροόπτου, φυσικά, πρόσβαση στις επιχειρήσεις και στα τρένα στη Γερμανία θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Είναι ένα από τα μέτρα της (απερχόμενης) κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ για τον περιορισμό του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, το οποίο μάλιστα μπορεί να παραταθεί και για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή ως το καλοκαίρι του 2022.

Σε ό,τι αφορά τους τόπους εργασίας, προσθέτει η Deutsche Welle, οι απασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δείξουν στον εργοδότη το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Αν δεν τα διαθέτουν, θα πρέπει παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Οι εργοδότες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έχουν την υποχρέωση να το ελέγχουν καθημερινά και να το καταγράφουν.

Ακόμη θα πρέπει να αναλάβουν τα έξοδα για δυο τεστ την εβδομάδα στους εργαζόμενους, ένα επιπλέον ένα τεστ την εβδομάδα θα πληρώνεται από το κράτος και, αν χρειαστεί και άλλο, θα πρέπει να το πληρώνει ο εργαζόμενος από τη τσέπη του.

Ο κανονισμός ισχύει και για άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Για όσους, πάλι, δεν εργάζονται επειδή δεν διαθέτουν κανένα από τα τρία πιστοποιητικά, μπορεί να επιβληθούν περικοπές στο μισθό, και στην έσχατη περίπτωση μπορούν ακόμη και να απολυθούν. Το πρόστιμο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που παραβιάζουν τον κανονισμό μπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους είτε από τους ελεγκτές των αμαξοστοιχιών είτε από το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας. Οι επιβάτες που δεν διαθέτουν κανένα από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει να κατεβαίνουν στην επόμενη στάση.

Η ίδια ρύθμιση εφαρμόζεται και στις γραμμές των υπεραστικών λεωφορείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...