1326
Η υπερχείλιση του ποταμού Αρ προκάλεσε την καταστροφή του δρόμου. Οι βροχές ήταν καταρρακτώδεις στην περιοχή Σουλντ της Γερμανίας | REUTERS/Wolfgang Rattay

Γερμανία και Μπενελούξ στο έλεος των πλημμυρών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/07/2021, 23:39
Η υπερχείλιση του ποταμού Αρ προκάλεσε την καταστροφή του δρόμου. Οι βροχές ήταν καταρρακτώδεις στην περιοχή Σουλντ της Γερμανίας
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Γερμανία και Μπενελούξ στο έλεος των πλημμυρών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/07/2021, 23:39

Δραματική είναι η κατάσταση από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν από την Τετάρτη και εξακολουθούν να πλήττουν την κεντρική Ευρώπη. Οι πλημμύρες είναι από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη μεταπολεμική Γερμανία, με τους πολιτικούς να μιλούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη Γερμανία, οι νεκροί έφτασαν τους 59 (ως αργά την Πέμπτη), ενώ δεκάδες άλλοι είναι αγνοούμενοι, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Οκτώ είναι οι νεκροί έως τώρα στο Βέλγιο, στη Βαλλονία, ενώ άλλοι τέσσερις είναι οι αγνοούμενοι, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και στην Ολλανδία, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Βαρύ το πλήγμα στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία με 31 νεκρούς, όπως και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου οι νεκροί είναι 28.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση έξι σπιτιών το βράδυ της Τετάρτης στη Ρηνανία-Παλατινάτο, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, ενώ άλλα 25 σπίτια αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της κατάρρευσης στην περιοχή Εϊφελ.

Η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στην οινοπαραγωγική περιοχή Αρβάιλερ, νότια της Βόννης, αφού ο ποταμός Αρ, που εκβάλλει στον Ρήνο, υπερχείλισε προκαλώντας την κατάρρευση σπιτιών και τον θάνατο 18 ανθρώπων.

Πλημμυρισμένη γειτονιά στο Χάγκεν

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, θύματα έχουν έως τώρα ανασυρθεί στην Κολωνία, στο Ζόλινγκεν, στην Ούνα και στο Ράινμπαχ.

Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πολλοί σταθμοί των μετασχηματιστών απενεργοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ κάποιες εγκαταστάσεις δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Πλημμυρισμένος δρόμος στο Χάγκεν

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Κλίματος του κρατιδίου, η βροχόπτωση έφθασε τα 148 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο, ένα «νέο φαινόμενο» γι’ αυτή την εποχή και την περιοχή. Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις με ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες.

Ενα κατεστραμμένο αυτοκίνητο στις όχθες του ποταμού Αρ
Στο Σουλντ σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο πυροσβέστες, στην περιοχή Ζάουερλαντ, βορειοανατολικά της Βόννης, που πέθαναν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν εγκλωβισμένους κατοίκους. Ο ένας πυροσβέστης παραπάτησε και παρασύρθηκε από τα νερά, ενώ ο δεύτερος κατέρρευσε ξαφνικά.

Στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, διακόπηκαν κατά τόπους οι οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες συγκοινωνίες.

Μία γυναίκα διασχίζει πλημμυρισμένο δρόμο στο Γκρος Βέρνιχ

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε τρία κρατίδια. Το Χάγκεν, μια πόλη 180.000 κατοίκων, κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού ο ποταμός Φόλμε υπερχείλισε. Η ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων ωρών τα νερά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα που καταγράφονται το πολύ τέσσερις φορές κάθε αιώνα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όσους κατοικούν κοντά στις όχθες του ποταμού να μετακινηθούν αμέσως σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

«Κανονικά, αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις μόνο τον χειμώνα», σχολίασε ο Μπερντ Μέχλιγκ, στέλεχος της υπηρεσίας περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει πληγεί περισσότερο. «Κάτι τέτοιο, με τέτοια ένταση, είναι εντελώς ασυνήθιστο το καλοκαίρι», πρόσθεσε. Οι κάτοικοι εξάλλου σχεδόν δεν θυμούνταν πόσες ώρες και ημέρες έβρεχε ασταμάτητα στην περιοχή τους.

Πυροσβέστες τοποθετούν σακκιά με άμμο για να ανακόψουν την άνοδο των υδάτων στον ποταμό Ντίσελ, στο Ντίσελντορφ

Κάποιες περιοχές του Χάγκεν χαρακτηρίστηκαν απομονωμένες και μη προσβάσιμες, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Για την απομάκρυνση των κατοίκων κινητοποιήθηκε ο στρατός. Οι αρχές ζήτησαν επίσης να εκκενωθεί μια συνοικία του Ντίσελντορφ.

Για «δραματική κατάσταση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, ο οποίος ακύρωσε και τη συμμετοχή του σε ημερίδα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) που πραγματοποιείται στη Βαυαρία και έσπευσε στην περιοχή των καταστροφών, με πρώτη στάση την Αλτένα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 46χρονος πυροσβέστης προσπαθώντας να σώσει ένα άτομο εγκλωβισμένο στο υπόγειο του σπιτιού του. «Η κατάσταση παραμένει δραματική. Αγνοούνται ακόμη άνθρωποι. Στις επιχειρήσεις εντοπισμού τους συμμετέχουν και ελικόπτερα. Για πολλούς ανθρώπους μέσα σε μια νύχτα χάθηκαν τα πάντα», δήλωσε στην BILD και υποσχέθηκε «γρήγορη και διαρκή βοήθεια» για τους πληγέντες.

Κάτοικοι της πόλης Χάγκεν μαζί με το σκύλο τους προσπαθούν να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο. REUTERS/Leon Kuegeler
Συγκλονισμένη η Μέρκελ

«Συγκλονισμένη» από την καταστροφή που πλήττει τη δυτική Γερμανία δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των νεκρών και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» της τους «πολλούς ακούραστους διασώστες και τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης» που επιχειρούν στην περιοχή.

Αργότερα την Πέμπτη, σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που την ανακήρυξε επίτιμη διδάκτορα, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι στον κόσμο «έχουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες που βιώνουν κάποια τμήματα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή και οι οποίες είναι πραγματικά δραματικές με πολλούς τραγικούς θανάτους, είναι ένα παράδειγμα γι αυτό. Αν κοιτάξουμε τα ετήσια στοιχεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά η συχνότητα είναι απλά ανησυχητική και μας ωθεί να δράσουμε». Ανέφερε επίσης τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ως ένα άλλο παράδειγμα και τόνισε τη σημασία του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα.

Νεκροί και στο Βέλγιο – καταστροφές στην Ολλανδία

Δεν έπληξαν σφοδρά μόνο τη Γερμανία οι πρωτοφανείς για την εποχή βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη.

Tουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Βαλλονία, στο Βέλγιο.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν, ένας νέος 22 ετών βρέθηκε νεκρός στο Ουπέν. Το δεύτερο θύμα εντοπίστηκε στην Αϊγιάγ, ενώ ένα 15χρονο κορίτσι αγνοείται, καθώς παρασύρθηκε από χείμαρρο. Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν νεκρά στην πόλη Βερβιέ.

Την Τετάρτη, 1.800 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Σοντφοντέν με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού.

Τουλάχιστον 10 σπίτια κατέρρευσαν στο Πέπινστερ, μετά την υπερχείλιση ποταμού. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ποταμός που υπερχείλισε κατάπιε τα αυτοκίνητα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου

Πολλά ποτάμια υπερχείλισαν και πλημμύρισαν και την πόλη Σπα. Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε στον ποταμό Μεύση, κοντά σε έναν υδατοφράκτη της κοινότητας Προφοντεβίλ. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η στάθμη του νερού έχει ανέβει ανησυχητικά και σε κοντινούς παραπόταμους.

Στη Λιέγη, πολλοί οδικοί άξονες που κινούνται παράλληλα με τον ποταμό έχουν κλείσει για την κυκλοφορία. Ενα πολιτιστικό κέντρο ανέλαβε να φιλοξενήσει προσωρινά τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εξάλλου, εκατοντάδες πρόσκοποι που έκαναν κάμπινγκ στη Βαλονία, απομακρύνθηκαν από την περιοχή, από χθες τη νύχτα. «Εκκενώνουμε τις κατασκηνώσεις τη μία μετά την άλλη», είπε η Κορίν Μιλέν, η δήμαρχος της πόλης Ροσφόρ.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο στη Γερμανία, όσο και στο Βέλγιο.

Αλλά και στην Ολλανδία, ποτάμια που πλημμύρισαν κατέστρεψαν πολλά σπίτια στο Λίμπουργκ, ενώ και εκεί χρειάστηκε να απομακρυνθούν πολλοί κάτοικοι, όπως και ηλικιωμένοι από οίκους ευγηρίας.

Διασώστες εκκενώνουν γειτονιά στο Βάλκενμπουργκ της Ολλανδίας
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έτοιμη να συνδράμει

Την συμπαράστασή της στους ανθρώπους που πλήττονται από τις καταστροφές στην Γερμανία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της στο Τwitter επισήμανε και την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει με τον μηχανισμό προστασίας από καταστροφές.

Ειδικότερα, η Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «oι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στο Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, καθώς και εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει. Οι πληγείσες χώρες μπορούν να προσφύγουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας».

Ούτε δρόμος έμεινε ούτε τίποτα, στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ REUTERS/Wolfgang Rattay

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...