331
Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από την έκρηξη στο εργοστάσιο του Λεβερκούζεν | EPA/SASCHA STEINBACH

Γερμανία: Δύο νεκροί και πέντε αγνοούμενοι από μεγάλη έκρηξη σε βιομηχανική ζώνη στο Λεβερκούζεν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 15:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/07/2021, 10:45
Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από την έκρηξη στο εργοστάσιο του Λεβερκούζεν
|EPA/SASCHA STEINBACH

Γερμανία: Δύο νεκροί και πέντε αγνοούμενοι από μεγάλη έκρηξη σε βιομηχανική ζώνη στο Λεβερκούζεν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 15:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/07/2021, 10:45

Δύο νεκροί, πέντε αγνοούμενοι και 31 τραυματίες, οι τρεις εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση: η έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο Λεβερκούζεν, σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκλόνισε την πόλη και τους κατοίκους της.

Ενα τεράστιο σύννεφο καπνού, ορατό από μεγάλη απόσταση, κάλυπτε όλη την ημέρα την περιοχή, κοντά στο χημικό πάρκο του Λεβερκούζεν. Οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, λόγω του φόβου πιθανών επιβλαβών αναθυμιάσεων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Η έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζεται. Δυστυχώς, οι ελπίδες να τους βρούμε ζωντανούς εξανεμίζονται», δήλωσε ο Λαρς Φρίντρις, ο διευθυντής του βιομηχανικού πάρκου Chempark όπου βρίσκεται το εργοστάσιο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη, στις 9.40 το πρωί, τοπική ώρα.

Οι 31 τραυματίες είναι όλοι τους εργαζόμενοι στη μονάδα αυτήν.

Προς το παρόν τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης

Λόγω του φόβου έκλυσης επικίνδυνων χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, οι αρχές κάλεσαν αρχικά όλους τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, να σβήσουν τα κλιματιστικά και για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Αργά το απόγευμα, ήραν αυτήν την προειδοποίηση.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση περίπου 300 πυροσβεστών, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος έκρηξης σε μια δεύτερη δεξαμενή που περιείχε 100.000 λίτρα τοξικών, εύφλεκτων αποβλήτων, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.

Η μονάδα αποθήκευσης απορριμμάτων και το εργοστάσιο καύσης βρίσκονται δίπλα στο βιομηχανικό πάρκο Chempark –ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη– όπου έχουν την έδρα τους πολλά εργοστάσια χημικών, όπως αυτά των εταιρειών Evonik και Lanxess. Το Λεβερκούζεν, μια πόλη 160.000 κατοίκων, είναι επίσης η έδρα της εταιρείας Bayer.

Πυκνός καπνός φαίνεται από την πόλη του Βάιζντορφ – Anna Fross/via REUTERS

Η Koelner Stadtanzeiger έγραψε ότι από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κατασκευαστικές εταιρείες απομακρύνουν ογκώδη απορρίμματα από τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη δυτική Γερμανία και τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις της Currenta, για διαλογή και καύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News