240
Γιατρός κρατά φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca | REUTERS/Shwe Paw Mya Tin

Γερμανία: Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 16:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/01/2021, 18:51
Γιατρός κρατά φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca
|REUTERS/Shwe Paw Mya Tin

Γερμανία: Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 16:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/01/2021, 18:51

Η Γερμανία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65.

Η αρμόδια επιτροπή για τους εμβολιασμούς, στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την κεντρική υπηρεσία δημόσιας υγείας στη Γερμανία, πρότεινε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιείται μόνο στις ηλικίες 18-64.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να εγκριθεί μόνο για τα νεαρότερα άτομα στην ΕΕ, λόγω ανεπαρκών δεδομένων. Η ΕΜΑ θα λάβει την απόφασή της την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, οι γερμανικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι η κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι μόλις 8%.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Κοχ ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Μoderna είναι το ίδιο αποτελεσματικά και ασφαλή.

Η απάντηση της εταιρείας

Αργότερα, η AstraZeneca διέψευσε τις γερμανικές αρχές:

«Οι τελευταίες αναλύσεις στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου.

Προς υπεράσπισή του, έσπευσε ο Μπόρις Τζόνσον και υπογράμμισε ότι η βρετανική αρμόδα αρχή έκρινε πως το εμβόλιο είναι «πολύ καλό και αποτελεσματικό» και πως προσφέρει «υψηλό βαθμό προστασίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...