752
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεραπετρίτης: Γιατί η Ελλάδα ανοίγει ενώ οι άλλοι στην Ευρώπη κλείνουν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 13:34
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεραπετρίτης: Γιατί η Ελλάδα ανοίγει ενώ οι άλλοι στην Ευρώπη κλείνουν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 13:34

Η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη θέση από το σύνολο, σχεδόν, των ευρωπαϊκών κρατών». Αυτό τόνισε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας έτσι και το «γιατί» η χώρα μας αίρει περιοριστικά μέτρα, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Ταυτοχρόνως, το πρόγραμμα εμβολιασμού «ρολάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας και τις εφεδρείες που διαθέτει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα. Για την πρόταση του Πρωθυπουργού, εξάλλου, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε με έμφαση ότι «συζητείται πλέον ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ θα συζητηθεί και μεθαύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναλυτικά και εξηγώντας την αντίφαση, η χώρα μας να ανοίγει την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Επικρατείας θύμισε εν πρώτοις ότι «η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη σε έκταση και τη βαθύτερη σε εύρος καθολική απαγόρευση, το ελληνικό lockdown ήταν πολύ μεγαλύτερο σε ένταση και σε χρόνο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά lockdown. Αυτό», συνέχισε, «είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από το σύνολο, σχεδόν, των ευρωπαϊκών κρατών».

Βεβαίως, «καμία καθολική απαγόρευση δεν μπορεί να ισχύει στο διηνεκές», ενώ δεν υπάρχει και το μοντέλο που θα προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον, ανέφερε για να υπογραμμίσει εν τέλει «το προσεκτικό άνοιγμα που έχει γίνει με σταδιακές απελευθερώσεις δραστηριοτήτων δεν έχει επιφέρει σπουδαία επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα», σημειώνοντας επίσης ότι οι αποφάσεις παίρνονται βδομάδα βδομάδα.

Στο κεφάλαιο του εμβολιασμού, «αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 συμπολίτες μας, που αντιστοιχεί κοντά στο 0,8% του πληθυσμού. Είναι επιλογή μας να πηγαίνουμε με σταθερή ροή στους εμβολιασμούς», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, άλλωστε «δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις σωρευτικούς εμβολιασμούς πρώτων δόσεων και να διακινδυνεύσεις τις δεύτερες δόσεις».

Και στο «από εδώ και πέρα»: «Εκατόν δεκαπέντε εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο, θα ανοίξουν τέσσερα μεγάλα hubs σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργεί απολύτως το κομμάτι της τήρησης των ραντεβού. Χάρη στο προηγμένο μηχανογραφικό σύστημα που έχουμε χρησιμοποιήσει, έχουμε τήρηση των ραντεβού σε επίπεδο 97%, χάνεται δηλαδή μόνο το 3% των ραντεβού. Οι χαμένες δόσεις είναι 0,3% στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10%», σημείωσε με την πρόσθετη επισήμανση ότι «είναι ένα σύστημα που ρολάρει», ενώ όσο μεγαλύτερη διαθεσιμότητα θα υπάρχει στα εμβόλια, τόσο περισσότερο θα αυξάνει η ροή.

Η Ελλάδα, με τους μεγάλους ορεινούς όγκους και τα νησιωτικά συμπλέγματα, έχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση, παρατήρησε εξάλλου. Παρά ταύτα, «μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι. Τον Ιανουάριο αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις, τον Φεβρουάριο 1,7 εκατ., θα υπάρξει μια μεγάλη ροή, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία με τους ηγέτες της Δανίας και της Αυστρίας, των χωρών που συγκριτικώς πηγαίνουν καλύτερα στην Ευρώπη, για να επιταχυνθεί η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca».

Την υστέρηση στην Ευρώπη ο υπουργός Επικρατείας την απέδωσε στην αυστηρότητα των διαδικασιών για την έγκριση των εμβολίων, εν τούτοις, συμπλήρωσε, «με την έγκριση της AstraZeneca, που είναι το μόνο αμιγώς ευρωπαϊκό εμβόλιο, θα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ροή. Εκτιμούμε ότι, όταν εγκριθεί το εμβόλιο αυτό, θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις της AstraZeneca ως τον Απρίλιο. Υπάρχει πρόβλεψη για πολύ μεγάλη γραμμή παραγωγής, που είναι ευρωπαϊκή (γραμμή παραγωγής)», έκανε γνωστό, ενώ πολλά θα αλλάξουν και χάρη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ερωτηθείς, τέλος, για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού, χαρακτήρισε «λογικό» το να υπάρξουν αντιδράσεις, όμως «το πολύ σημαντικό είναι ότι συζητείται πλέον ευρέως η πρόταση του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητηθεί και μεθαύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη ζύμωση».

Η πρόταση, επιχειρηματολόγησε σχετικώς ο υπουργός Επικρατείας, προβλέπει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι κοινό, τυποποιημένο για όλη την Ευρώπη, στην εθνική γλώσσα και τα αγγλικά. «Με αυτό το τυποποιημένο πιστοποιητικό δεν θα επιτρέπεται απλώς να ταξιδέψεις, θα δημιουργεί μια γρήγορη “διαδρομή” στο ταξίδι, δηλαδή δεν θα χρειάζεται να προσκομίσεις ένα αρνητικό τεστ, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν θα χρειάζεται να κάνεις τεστ όταν φθάνεις στον προορισμό σου και δεν θα μπαίνεις σε καραντίνα. Θα είναι μια γρήγορη “γραμμή”, έτσι ώστε να μπορείς να παρακάμπτεις τους ελέγχους και τις καραντίνες».

Στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως τώρα, ο κ. Γεραπετρίτης στάθηκε στη «σοβαρή», όπως είπε, αντίρρηση, ότι το project μπορεί να λειτουργήσει μόνο κατά το μέρος που θα υπάρχει ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. «Αν έχουμε λίγα εμβόλια και πολλούς πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, επειδή υπάρχει προτεραιότητα, δημιουργούνται δευτερογενείς ανισότητες. Εκείνος που είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας θα πάρει το πιστοποιητικό, ενώ εκείνος που είναι σε πολύ υποδεέστερη θέση, θα το πάρει πολύ αργότερα», εξήγησε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...