845
«Αλλο το ζήτημα της στρατηγικής κι άλλο να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα, προσκομίζοντας κάποια ευκαιριακά οφέλη, επειδή ακούγονται ευχάριστα. Η υποχρέωση εκείνου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα δεν είναι να μιλά ευχάριστα, αλλά να λέει αλήθειες», είπε για τη στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Γεραπετρίτης | ΙΝΤΙΜΕnews

Γεραπετρίτης: Δεν θα αφήσουμε κανένα γεωτρύπανο – Περισσεύει η υποκρισία στην αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 14:27
«Αλλο το ζήτημα της στρατηγικής κι άλλο να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα, προσκομίζοντας κάποια ευκαιριακά οφέλη, επειδή ακούγονται ευχάριστα. Η υποχρέωση εκείνου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα δεν είναι να μιλά ευχάριστα, αλλά να λέει αλήθειες», είπε για τη στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Γεραπετρίτης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Γεραπετρίτης: Δεν θα αφήσουμε κανένα γεωτρύπανο – Περισσεύει η υποκρισία στην αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 14:27

Απάντηση στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας περί αποστολής γεωτρύπανου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της. Αλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο και άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων», παρατήρησε ο κ. Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και χαρακτήρισε «αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο» και «οιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα».

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Επικρατείας θέλησε επίσης να διευκρινίσει ότι η «περίφημη» «κόκκινη γραμμή» «είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια», κατηγορώντας στο σημείο αυτό την αντιπολίτευση για ανέξοδη και ανεύθυνη πολιτική στα εθνικά θέματα (και ειδικά με το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων).

«Ολοι», είπε, «έχουμε μια βασική υποχρέωση σε καθεστώς Δημοκρατίας, και η υποχρέωση αυτή είναι να τους έχουμε τους πολίτες ενημερωμένους».

«Οι πολίτες δεν είναι αγέλη, είναι άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως εχέφρονες, έχουν πλήρες συνταγματικό δικαίωμα να γνωρίζουν τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας εξηγώντας περαιτέρω επί του θέματος:

«Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη. Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια. Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω. Οτιδήποτε άλλο είναι μια επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών σε ένα πλαίσιο απίστευτου πατερναλισμού είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε συγκυριακά πολιτικά οφέλη. Και τα δύο είναι ζημιά για τη δημοκρατία. Οφείλουμε να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».

Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, «σήμερα μας καλεί σε εν θερμώ επέκταση των χωρικών υδάτων», ότι ενώ είχε ως κυβέρνηση κάθε δυνατότητα να επεκτείνει [τα χωρικά ύδατα], ακόμη και σε πιο «ανώδυνες» περιοχές, δεν το έπραξε.

Ούτε καν σε οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες δεν προχώρησε, σημείωσε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πορεύεται «πολύ ανέξοδα, πολύ ανεύθυνα, πολύ πρόχειρα» επί του ζητήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθάρισε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια –και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον». Εξάλλου, πρόσθεσε, «διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, να μην επιτραπεί στα τουρκικά σκάφη να προχωρήσουν μέσα στα 12 μίλια [από το Καστελόριζο], ο κ. Γεραπετρίτης την κάλεσε να συμβουλευθεί τους ειδικούς στο επιτελείο της αν αυτό είναι επιτρεπτό βάσει του Διεθνούς Δικαίου ή όχι.

«Η υποκρισία πολλές φορές πλεονάζει. Εδώ και 30 χρόνια γίνονται και ασκήσεις και διελεύσεις στα 6 ως 12 μίλια, και από μέρους της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα, και από μέρους της Ελλάδας στα τουρκικά», παρατήρησε για όσα επιμένει να λέει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και από τη στιγμή που και οι δύο χώρες δεν έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα έξω από τα 6 μίλια, σημείωσε ο υπουργός, λογίζονται κατά το Διεθνές Δίκαιο ως διεθνή ύδατα, στα οποία επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση.

Βεβαίως, συνέχισε, «να καθίσουμε να συζητήσουμε με όλους για την εθνική γραμμή, για το αν θα πρέπει να επεκτείνουμε και πότε στα 12 μίλια. Βεβαίως, αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να πράξουμε, ο χρονισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Αλλωστε, συμπλήρωσε, άλλο το ζήτημα της στρατηγικής κι άλλο «να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα, προσκομίζοντας κάποια ευκαιριακά οφέλη, επειδή ακούγονται ευχάριστα. Η υποχρέωση εκείνου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα δεν είναι να μιλά ευχάριστα, αλλά να λέει αλήθειες».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Επικρατείας τις χαρακτήρισε «συστηματικές» και «κλιμακούμενες», επέμεινε δε, ότι η γείτων είναι σε διπλωματική απομόνωση, με πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν κομπάζουμε, δεν απειλούμε», επαναλαμβάνοντας ότι από τον Εβρο και εντεύθεν έχει αποδειχθεί η ελληνική αποτρεπτική ικανότητα.

Οσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Αγκυρας που ζητεί επίμονα η κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρου, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι σκοπός τους  είναι να εξαναγκασθεί η Τουρκία, με διαβουλευτικό πνεύμα, να προσέλθει στη συζήτηση και να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Εκείνο που πρωτίστως με ενδιαφέρει και για μένα και για τις επόμενες γενιές, δεν είναι η Τουρκία να “πεθάνει” πολιτικά και διπλωματικά. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια ειρηνική συμβίωση για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Και αυτό», τόνισε, «θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι, υπό όρους καταλλαγής, χωρίς τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και να βρούμε μια λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».

Γι’ αυτό και όπως υποστήριξε, η απειλή των κυρώσεων είναι εξίσου σημαντική με την επιβολή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...