699
| Νick Paleologos / SOOC

Γεραπετρίτης: Δεν αποδίδουν όλοι οι υπουργοί το ίδιο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 09:08
|Νick Paleologos / SOOC

Γεραπετρίτης: Δεν αποδίδουν όλοι οι υπουργοί το ίδιο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 09:08

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί και θα σταθεί πλάι στην αγορά και την επιχειρηματικότητα, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αlpha, για αναπτυξιακή ορμή μετά το πέρας της περιπέτειας της πανδημίας.

«Με το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία (…). Το 2022 θα είναι μια σημαντική χρονιά, θα έχουμε μεγάλη αύξηση, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, επικαλούμενος και την πτώση των spreads κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, εκεί, δηλαδή, που ήταν το 2008. Αρα, συμπέρανε, «υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη προς την ελληνική Πολιτεία από τους διεθνείς οίκους και αγορές».

Για τα μέτρα στήριξης δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί στους πληγέντες «ό,τι χρειαστεί» και «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί πλάι στην αγορά και την επιχειρηματικότητα». Ταυτοχρόνως, επικαλέστηκε και τον δείκτη απωλειών θέσεων εργασίας, στον οποίο «η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη», κάτι που συνέβη χάρη στα καινοτόμα εργαλεία που δόθηκαν στην επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική, η ανάπτυξη θα έλθει με μειώσεις στη φορολογία και αναπτυξιακές επενδύσεις. Επιπροσθέτως, αυτή «η επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ανάπτυξη, με επενδύσεις, με μειώσεις φορολογίας, θα φέρει και τις καλύτερες αμοιβές».

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, αναγνωρίζοντας ότι ήταν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα δώσει την απαιτούμενη στήριξη, «με κάθε δυνατό μέσο, με μείωση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργοδοτών, με μείωση, κατά το δυνατόν, και των φορολογικών βαρών», ενώ εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν και επιπλέον ειδικά προγράμματα, όπως έγινε και με την εστίαση.

Υπάρχει, συνέχισε, ένα έτοιμο μενού μέτρων και η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ περιέγραψε την τρέχουσα περίοδο ως «δημοσιονομικό μεταίχμιο», υπό την έννοια ότι αναμένονται κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. «Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για τους συμπολίτες μας (…) δεσμεύομαι απέναντί τους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Γεραπετρίτη.

Στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, αφού περιέγραψε όσα έγιναν από το αρμόδιο υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια, ο  υπουργός ζήτησε συγγνώμη «από όλους τους συμπολίτες μας των οποίων οι συντάξεις εκκρεμούν». «Είναι όμως στην απόλυτη προτεραιότητά μας να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των συντάξεων στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Οσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τις δύο βασικές διεκδικήσεις των υγειονομικών –ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και πρόσληψη των συμβασιούχων– ο υπουργός απάντησε πως σε ό,τι αφορά το πρώτο, «είναι κάτι που θα το δούμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων», ενώ «σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νοσηλευτές, ήδη έχουν δρομολογηθεί 4.000 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών κατά προτεραιότητα από εκείνους που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού». Θύμισε, δε, ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε «557 κλίνες ΜΕΘ και θα μείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερες από 1.200».

«Βγαίνοντας από την πανδημία, διαβεβαιώνω ότι μπαίνουμε στη φάση της ριζικής μεταρρύθμισης του Συστήματος Υγείας», ήταν η φράση-κλειδί του υπουργού Επικρατείας για το ΕΣΥ. Ειδικότερα, «θα αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα Σύστημα Υγείας που θα είναι στο πλευρό του πολίτη, με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, και θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα», εξήγησε.

Οπως είπε, το κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο «θα αναδιατάξει όλες τις δυνάμεις, θα ενισχύσει το δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα το καταστήσει πολύ πιο λειτουργικό και ποιοτικό». Θέση, άλλωστε, της κυβέρνησης, είναι ότι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο βρίσκεται στη «λειτουργική σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού»: μπορεί το δημόσιο «να έχει τη διεύθυνση του project, αλλά πάντοτε οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως κρίσιμες».

«Εμείς», ξεκαθάρισε, «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θυσιάσουμε το επίπεδο του κοινωνικού κράτους, θα κάνουμε μια εύλογη κατανομή των δημόσιων πόρων, έτσι ώστε τα χρήματα του πολίτη να πιάσουν τόπο».

Στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσουν άβατα, που δεν είχε τολμήσει να το κάνει άλλη κυβέρνηση», ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία υπογράμμισε ότι σκοπός της είναι «να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο και ελεύθερο πανεπιστήμιο».

Οσο για το οργανωμένο έγκλημα, είπε ότι «δεν μπορεί να τελειώσει μέσα σε μια ημέρα, ούτε καν σε ένα έτος».

Ερωτηθείς, τέλος, αν όλοι οι υπουργοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε με νόημα:

«Ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News