676
Ο Γενς Βάιντμαν βλέπει τον πληθωρισμό ως... χελώνα των Γκαλάπαγκος | CreativeProtagon

Γενς Βάιντμαν: Η πανδημία μαλάκωσε τον σκληρό της Μπούντεσμπανκ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 20:20
Ο Γενς Βάιντμαν βλέπει τον πληθωρισμό ως... χελώνα των Γκαλάπαγκος
|CreativeProtagon

Γενς Βάιντμαν: Η πανδημία μαλάκωσε τον σκληρό της Μπούντεσμπανκ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 20:20

Οταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι είχε επικρίνει τον Γενς Βάιντμαν, επισημαίνοντας πως είναι ο άνθρωπος που λέει διαρκώς «nein zu allem», «όχι σε όλα». Και πράγματι, κατά την τελευταία δεκαετία ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας εναντιώθηκε σθεναρά σε πολλές από τις αντισυμβατικές πολιτικές της ΕΚΤ. 

Ωστόσο φαίνεται πως υπό την ηγεσία της Κριστίν Λαγκάρντ, το αφεντικό της Μπούντεσμπανκ κατέστη τρόπον τινά πιο διαλλακτικό, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πιο πιθανό να απαντά «Ja, aber» – Ναι, αλλά – όταν η συζήτηση αφορά τα σχέδια της ΕΚΤ για την παροχή περαιτέρω οικονομικών κινήτρων, αναφέρουν σε σχόλιο τους οι Financial Times.

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη 22 Ιουλίου, η έγκριτη λονδρέζικη εφημερίδα συνέθεσε συνοπτικά το νέο προφίλ του γερμανού τραπεζίτη, εστιάζοντας στην αναπάντεχη μεταμόρφωσή του.  

Το ότι ο Γενς Βάιντμαν έχει υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική στάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύεται καταρχάς από το γεγονός πως συμφώνησε, μαζί με τα υπόλοιπα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τη νέα, περισσότερο ελαστική, στρατηγική της Τράπεζας που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.  

H EKT αποφάσισε να αναθεωρήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% και ανακάλεσε τη δέσμευσή της για διατήρηση των τιμών κάτω από αυτό το επίπεδο, αποδεχόμενη, μάλιστα, το ενδεχόμενο να το ξεπεράσουν προσωρινά. Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι εν λόγω αποφάσεις ενσωματώθηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ όσον αφορά την μελλοντική πορεία των επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων.  

Αυτή η σημαντική αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ συνεπάγεται ότι πολιτικές οι οποίες κατά το παρελθόν θεωρούνταν αντισυμβατικές και επικρίνονταν από το Γενς Βάιντμαν, όπως τα αρνητικά επιτόκια και ο αγορές ομολόγων, περιλαμβάνονται πλέον στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ. Η νέα στρατηγική χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ιστορική, ακόμα και επαναστατική, καθώς έρχεται σε ρήξη με το συντηρητικό γερμανικό δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της στοχοπροσήλωσης στον χαμηλό πληθωρισμό που αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας του ευρώ.  

Ο Γενς Βάιντμαν αναγκάστηκε επίσης να αναθεωρήσει τις θέσεις του όσον αφορά τον βαθμό συμμετοχής της ΕΚΤ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, με την Κριστίν Λαγκάρντ να καθιστά ξεκάθαρο πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει και θα αναβαθμιστεί σημαντικά στο πλαίσιο της νέας αναθεωρημένης στρατηγικής της.   

Πριν από μία διετία ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχε εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο οι αγορές επιχειρηματικών ομολόγων και οι πολιτικές εγγυήσεων να καταστούν πιο «πράσινες», προειδοποιώντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε την αρχή της «ουδετερότητας» (market neutrality) η οποία ορίζει πως η ΕΚΤ υποχρεούται να αγοράζει ομόλογα κατ΄ αναλογία από το σύνολο της αγοράς. 

Σήμερα, όμως, έχοντας θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της αναθεωρημένης στρατηγικής της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναζητά τρόπους ούτως ώστε να άρει την αρχή της ουδετερότητας και να θέσει πράσινα κριτήρια για τις αγορές επιχειρηματικών ομολόγων.    

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γενς Βάιντμαν λέει πλέον σε όλα ναι. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους Financial Times, απλά «προσαρμόζεται στους καιρούς. Οι κόκκινες γραμμές του μπορεί να έχουν αλλάξει αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν». 

Τον προηγούμενο μήνα επισήμανε, για παράδειγμα, πως «ο πληθωρισμός δεν είναι νεκρός» και, θέλοντας να γίνει απόλυτα κατανοητός, τον συνέκρινε με τη γιγάντια χελώνα των Γκαλάπαγκος, είδος που θεωρούνταν εξαφανισμένο επί μία εκατονταετία, έως ότου εμφανίστηκε ξαφνικά. Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν σιγά σιγά από την πανδημία, κατά πάσα πιθανότητα θα καταστεί περισσότερο εύγλωττος και επιθετικός, προβλέπουν οι FT.   

Ο Γενς Βάιντμαν πήρε στα χέρια του τα ηνία της τράπεζας το 2011 σε ηλικία 43 ετών και κατέστη, έτσι, ο νεότερος που ανέλαβε ποτέ τη διοίκηση του ιδρύματος. Εάν παραμείνει στη θέση του και την επόμενη χρονιά θα καταστεί και ο μακροβιότερος διοικητής της.  

Πάντως προς το παρόν προετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη του μάχη. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ θα τερματιστεί σταδιακά μετά το τέλος της πανδημίας, ούτως ώστε η λογική του να μην ενσωματωθεί στις μελλοντικές πολιτικές της ΕΚΤ όσον αφορά τις αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...